09.02.2024

Jakie produkty zwiększają ryzyko nowotworów?

Jakie produkty zwiększają ryzyko nowotworów?

Ocena artykułu

Na podstawie 2 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Magdalena Jankowska
Magdalena jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, ekspertką od urody i pielęgnacji skóry. Jej artykuły oferują praktyczne porady dotyczące pielęgnacji ciała, makijażu, oraz wyboru odpowiednich kosmetyków.
Udostępnij

Predyspozycje genetyczne mają wpływ jedynie na 5-10 % przypadków zachorowań na raka. Znacznie większe znaczenie ma prowadzony styl życia i to, co jemy, Niewłaściwa dieta, nadwaga i brak ruchu może zwiększać ryzyko choroby nawet ośmiokrotnie niż w przypadku osób dbających o zdrowie. Oto lista produktów, których powinniśmy unikać. 


Produkty mięsne
Mięso potrzebne jest, aby dostarczyć naszemu organizmowi energii oraz białka, które stanowi budulec tkanki mięśniowej. Faktem jest jednak, że nigdy w historii człowiek nie spożywał tak dużej ilości mięsa jak obecnie. Łatwa dostępność wyrobów mięsnych sprawiła, że zamiast spożywać je 2-3 razy w tygodniu jak radzą specjaliści od żywienia, niektórzy jedzą je codziennie. Badania nie pozostawiają wątpliwości co do tego, że spożywanie mięsa w ilości większej niż zalecana, przyczynia się do rozwoju raka piersi, prostaty, okrężnicy, trzustki, żołądka, jelita grubego i wielu innych. Najbardziej niebezpieczne jest mięso czerwone, po które powinniśmy sięgać wyłącznie okazjonalnie, a także wysoko przetworzone produkty mięsne, na przykład wędliny. 

Alkohol
Regularne spożywanie alkoholu bardzo szkodzi naszemu organizmowi. Dawka odpowiadająca dwóm kieliszkom wina dziennie lub butelce piwa zwiększa o 25 % ryzyko raka okrężnicy. Duże ilości alkoholu odpowiedzialne są również za większość przypadków zachorowań na nowotwór krtani, gardła, przełyku i ust. Z kolei u kobiet picie alkoholu jest szczególnie niebezpieczne, ponieważ upośledza metabolizm estrogenów zwiększając ryzyko raka piersi. 

Sól i cukier
Te dwie substancje określane są często mianem "biała śmierć". Nic dziwnego, gdyż przyczyniają się do rozwoju wielu groźnych chorób, zwłaszcza nowotworu żołądka i nosogardzieli. Tymczasem wiele osób spożywa je w zdecydowanie większych dawkach niż zalecane. Cukier powoduje dodatkowo wzrost stężenia insuliny we krwi i wywołuje procesy zapalne. 

Tłuszcze
Typowa polska dieta opiera się na tłustych potrawach i niskiej ilości błonnika. Taki sposób odżywania powoduje spowolnienie metabolizmu, co nie tylko skutkuje wzrostem wagi, ale również rozwojem wielu chorób nowotworowych. U kobiet powoduje także wzrost poziomu estrogenów, które tak jak już wcześniej wspomniano zwiększają ryzyko raka piersi. Najbardziej niebezpieczne są tłuszcze zwierzęce.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(2)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Czy opis porady Jakie produkty zwiększają ryzyko nowotworów? pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Jakie produkty zwiększają ryzyko nowotworów?? Jeżeli tak czy możesz ją dodać swoją poradę w komentarzu
~Porada Jakie produkty zwiększają ryzyko nowotworów?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
coś w tym jest
~Dawid Krawczyk
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności