09.02.2024

Karczochy - ich właściwości i zastosowanie w kuchni

Karczochy - ich właściwości i zastosowanie w kuchni

Ocena artykułu

Na podstawie 3 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Karolina Wiśniewska
Karolina jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, specjalizującym się w tematach związanych z domem i ogrodem. Jej artykuły zawierają praktyczne porady dotyczące aranżacji wnętrz, pielęgnacji roślin, oraz organizacji przestrzeni wokół domu.
Udostępnij

Karczochy są warzywami, które w Polsce są bardzo mało znane. Wynika to zapewne z ich ograniczonej dostępności. Produkty te uprawiane są głównie i USA na terenach w obrębie basenu Morza Śródziemnego, gdzie są powszechnie dostępne. Oprócz wyjątkowych walorów smakowych, warzywa te od wieków znane są ze swych dobroczynnych właściwości na układ trawienny. Są szczególnie zalecane osobom zmagającym się ze schorzeniami wątroby. Ponadto, karczochy są produktami bardzo niskokalorycznymi. Z tego też względu będą doskonałym uzupełnieniem diety osób odchudzających się.


Co dobrego w karczochach?
Karczoch to warzywo z rodziny astrowatych. Jest jednym z najstarszych znanych nam warzyw uprawianych w Europie. O tym, że ich właściwości znane były w naprawdę odległych czasach, świadczą przekazy pochodzące ze starożytnej Grecji oraz Rzymu. Już wtedy znany był pozytywny wpływ karczochów na problemy związane z układem trawiennym. Ich pozytywne działanie na dolegliwości trawienne oraz samą wątrobę odkryte zostało już kilkaset lat temu, a współczesne badania tylko potwierdzają wówczas założone tezy.
Karczochy są niezwykle bogate w witaminy i minerały, szczególnie witaminy antyoksydacyjne (A, C, E). Są także nieocenionym źródłem potasu, magnezu, wapnia czy żelaza. W jego wnętrzu znajduje się spora ilość inuliny, która pod wpływem wody już w żołądku zaczyna pęcznieć, przez co znacznie wydłuża się uczucie sytości. W karczochach znajduje się błonnik, który ma pozytywny wpływ na cały układ pokarmowy.
Warto wspomnieć, że karczochy są niezwykle niskokalorycznymi roślinami. W 100 g warzyw znajduje się około 50 kalorii. Warzywa przyspieszają przemianę materii i wykazują działanie wspomagające regenerację oraz prawidłową pracę wątroby. Ponadto, dzięki nim nasila się wydzielanie żółci, a także pomagają regulować poziom glukozy i mają działanie antybakteryjne i przeciwzapalne.

Z czym to zjeść?
Świeże karczochy najłatwiej znaleźć wiosną i latem. To charakterystyczne główki porośnięte sztywnymi liśćmi. Aby przygotować je do spożycia należy usunąć łodygę oraz liście zewnętrzne. Karczochy posiadają także niejadalne liście wewnętrzne, które należy usunąć po rozkrojeniu warzywa na pół. Rośliny są dość twardymi warzywami, a ich ugotowanie zajmuje około 30-40 minut. Karczochy szybko ciemnieją po rozkrojeniu, dlatego też przez gotowaniem warto na chwilę zanurzyć je w wodzie z cytryną lub octem, co pozwoli zachować ich kolor. Ugotowane warzywa smakiem przypominają szparagi. Przetworzone karczochy nabierają lekko kwaskowatego posmaku. Rośliny te mają niemal nieograniczone zastosowanie. Możemy je dodawać do kanapek, sałatek czy jako dodatek warzywny do obiadu. Karczoch doskonale nadaje się do pizzy, zapiekanek lub potraw smażonych. Warzywa świetnie komponują się z owocami morza i w ten właśnie sposób najczęściej są podawane w Hiszpanii czy we Włoszech. Warzywa te łatwo zamarynować, co pozwoli cieszyć się ich smakiem przez cały rok.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(3)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Fajny pomysł na przygotowanie karczochów.
~Magda
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Czy inspiracja Karczochy - ich właściwości i zastosowanie w kuchni przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Karczochy - ich właściwości i zastosowanie w kuchni? Jeżeli tak koniecznie dodaj swoją poradę w komentarzu
~Porada Karczochy - ich właściwości i zastosowanie w kuchni
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
porada dość ciekawa
~Fryderyk Zawadzki
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności