Herbata jest jednym z najpopularniejszych napojów, który jest preferowany przez wiele osób nie tylko dzięki walorom smakowym, ale również dzięki cennym właściwościom korzystnie wpływającym na organizm. Napar pobudza, zawiera antyoksydanty oraz pomaga w problemach trawiennych i odchudzaniu. Pomimo zdrowotnych właściwości tego trunku w wielu odmianach herbaty znajdują się pestycydy. Poniżej sprawdzisz, czy istnieje herbata, która jest wolna od toksyn.
Jak działają pestycydy?
Pestycydy to naturalne lub syntetyczne środki chroniące przed szkodliwymi organizmami rośliny, zwierzęta oraz ludzi. Mają na celu skuteczne zwalczenie szkodników, chwastów, grzybów i bakterii, które powodują epidemie i hamują produkcję roślin, a co za tym idzie żywności. W przypadku uprawy roślin pestycydy zwie się również środkami ochrony roślin. Owe substancje zabijają i likwidują niepożądane organizmy, a więc są trucizną wpływającą na ich procesy życiowe — regulują pracę narządów i hormonów. Pestycydów używa się również na plantacjach herbaty i pomimo tego, że rośliny przed dystrybucją powinny być dokładnie oczyszczone, to jednak nie wszyscy przestrzegają podstawowych zasad kontroli jakości w rolnictwie. Naukowcy odkryli, że w wielu gatunkach herbaty występuje acetamipryd z grupy insektocydów, który działa powierzchniowe i dogłębnie na szkodniki ssące i gryzące. W niewielkich dawkach substancja nie jest nadmiernie szkodliwa dla zdrowia, jednakże może powodować nudności, wymioty, drgawki, osłabienie mięśni, a nawet hipotermię czy niedotlenienie. Ponad niektóre herbaty zawierają chlorfenapyl, który może wywołać nieodwracalne szkody w mózgu nawet do dwóch tygodni od spożycia. Toksyczną subtancją jest również endosulfan, który ma niekorzystny wpływ na układ nerwowy i wywołuje konwulsje. W niektórych herbatach znaleziono bifentrynę o działaniu rakotwórczym.
Która herbata szkodzi najbardziej?
Nie musisz rezygnować z herbaty, ważne jest to, abyś nie wybierała herbaty, która pochodzi z obszarów o słabej kondycji rolnictwa. Na takich plantacjach często nie myje się liści roślin przed suszeniem, a oprócz tego dodaje się również gałązki i łodygi, które są gorszej jakości. Szczególnie niebezpieczne są napary smakowe, w których skład wchodzą sztuczne substancje nadające smak i zapach, ale również suszone owoce i skórki. Najlepiej sięgać po herbaty liściaste pochodzące z ekologicznych upraw z certyfikatami. Unikaj herbat pakowanych w papierowe torebki oraz ochronne siateczki.