Kminek to przyprawa, która znacznie podnosi walory smakowe różnych dań. Doskonale doprawia mięso i warzywa. Jest też skutecznym, a co najważniejsze naturalnym i bezpiecznym lekarstwem na różne dolegliwości trawienne. Co więcej przyspiesza spalanie tłuszczu, a dzięki temu ułatwia odchudzanie. Najlepszą formą spożycia kminku na powyższe dolegliwości będzie napar. Przygotowuje się go z nasion kminku. Mają one właściwości o działaniu rozkurczowym, uspokajającym, przeciwbólowym, przeciwzapalnym. Napar z kminku często stosuje się u dzieci i niemowląt, które cierpią z powodu kolki i gazów. Taki napój jest też doskonały dla osób dorosłych. Poprawia pracę jelit i likwiduje wszelkie dolegliwości bólowe spowodowane skurczami mięśni w układzie pokarmowym. Warto wspomnieć, że nasiona kminku zabijają pasożyty w układzie pokarmowym oraz działają mlekopędnie dlatego zaleca się je matkom w okresie laktacji. Jak przygotować napar z kminku?
Składniki
- nasiona kminku (jedna łyżeczka)
- szklanka gorącej wody
Sposób przygotowania krok po kroku:
Przygotowanie naparu z kminku jest niezwykle proste i nie wymaga zbyt wiele zachodu. Warto więc go robić, zwłaszcza wtedy gdy po zbyt obfitym posiłku pojawią się dolegliwości trawienne. Nasiona kminku należy rozetrzeć na moździerzu lub zmielić w młynku do kawy. Kolejnym krokiem jest zalanie ich szklanką gorącej wody. Ważne, by woda nie była jednak wrząca. Na koniec roztwór należy odstawić na 15 minut. Po kwadransie wystarczy go odcedzić, by był gotowy do spożycia. Szklankę takiego naparu należy pić po ciężkostrawnym posiłku oraz wtedy gdy wystąpią wzdęcia. Warto wypić go małymi łykami wtedy gdy jest jeszcze ciepły.