Infekcje bakteryjne najczęściej próbujemy powstrzymać antybiotykami przepisanymi przez lekarza. Nie powinniśmy ich jednak nadużywać, ponieważ pomimo swojej skuteczności stanowią dla organizmu duże obciążenie. Dlatego gdy jesteśmy przeziębieni lub czujemy, że dopadła nas inna infekcja, nie musimy od razu sięgać po ten rodzaj farmaceutyków. Zamiast tego możemy skorzystać z naturalnych produktów o właściwościach antybiotycznych, które znajdują się w niemal każdej kuchni. Warto spożywać je nie tylko w okresie, gdy dopadnie nas wirus lub bakteria, ale również profilaktycznie.
Czosnek
Na pierwszy ogień idzie warzywo, za którym nie każdy przepada, z uwagi na specyficzny zapach i smak. Warto jednak się do niego przekonać, ponieważ to prawdziwa broń w walce z przeziębieniem i innymi dolegliwości. Czosnek stanowi bogate źródło aminokwasów, soli mineralnych, a także mikroelementów. Dodatkowo zawiera allicynę, siarczki i mnóstwo witamin. Ze względu na właściwości bakteriobójcze, doskonale wzmacnia układ odpornościowy, a także radzi sobie z wieloma pasożytami jelitowymi. Najwięcej właściwości ma czosnek w surowej postaci. Możemy przecisnąć ząbek czosnku przez praskę lub posiekać drobno i wzbogacić nim kanapki czy sosy do sałatek.
Imbir
Imbir jest powszechnie stosowany jako przyprawa, jednak coraz częściej możemy dostać go w formie korzenia. Właśnie w takiej postaci posiada najwięcej właściwości zdrowotnych. Zawiera silne przeciwutleniacze, m.in. witaminę C, znaną ze swoich zdolności w walce z przeziębieniem czy grypą. Dodatkowo jest bogaty w olejki eteryczne o działaniu bakteriobójczym. Spożywanie imbiru w okresach obniżonej odporności organizmu pomoże rozprawić się z gorączką, bólem głowy, a także dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Imbir silnie rozgrzewa, dlatego niektórzy stosują go jako naturalną alternatywę dla aspiryny. Można jeść go na surowo, jednak wiele osób wykorzystuje imbir do przygotowania rozgrzewającego naparu. Obrany i pokrojony lub starty korzeń możemy dodać do herbaty z dodatkiem miodu i cytryny.
Kurkuma
Kurkumę większość z nas kojarzy jako dodatek do potrawy curry. Nie każdy wie jednak, że kurkuma to także źródło jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Odpowiedzialna jest za to kurkumina, która wyróżnia się właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwwirusowymi i przeciwbólowymi. Spożywając kurkumę regularnie, nie tylko unikniemy przeziębień, ale również wspomożemy układ trawienny i zmniejszymy ryzyko wystąpienia nowotworów. Kurkumę możemy zakupić w formie sproszkowanej i dodawać do zup oraz wielu dań. W większych supermarketach spożywczych i w sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy także korzeń, który możemy wykorzystać do przygotowania koktajli.