09.02.2024

Naturalne antybiotyki które wzmocnią odporność

Naturalne antybiotyki które wzmocnią odporność

Ocena artykułu

Na podstawie 2 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Marcin Kaczmarek

Marcin jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, pasjonatem podróży i ekspertem od turystyki. Jego artykuły oferują praktyczne porady dotyczące planowania wyjazdów, szukania tanich lotów oraz odkrywania ukrytych atrakcji turystycznych.

Udostępnij

Infekcje bakteryjne najczęściej próbujemy powstrzymać antybiotykami przepisanymi przez lekarza. Nie powinniśmy ich jednak nadużywać, ponieważ pomimo swojej skuteczności stanowią dla organizmu duże obciążenie. Dlatego gdy jesteśmy przeziębieni lub czujemy, że dopadła nas inna infekcja, nie musimy od razu sięgać po ten rodzaj farmaceutyków. Zamiast tego możemy skorzystać z naturalnych produktów o właściwościach antybiotycznych, które znajdują się w niemal każdej kuchni. Warto spożywać je nie tylko w okresie, gdy dopadnie nas wirus lub bakteria, ale również profilaktycznie.


Czosnek

Na pierwszy ogień idzie warzywo, za którym nie każdy przepada, z uwagi na specyficzny zapach i smak. Warto jednak się do niego przekonać, ponieważ to prawdziwa broń w walce z przeziębieniem i innymi dolegliwości. Czosnek stanowi bogate źródło aminokwasów, soli mineralnych, a także mikroelementów. Dodatkowo zawiera allicynę, siarczki i mnóstwo witamin. Ze względu na właściwości bakteriobójcze, doskonale wzmacnia układ odpornościowy, a także radzi sobie z wieloma pasożytami jelitowymi. Najwięcej właściwości ma czosnek w surowej postaci. Możemy przecisnąć ząbek czosnku przez praskę lub posiekać drobno i wzbogacić nim kanapki czy sosy do sałatek.

Imbir

Imbir jest powszechnie stosowany jako przyprawa, jednak coraz częściej możemy dostać go w formie korzenia. Właśnie w takiej postaci posiada najwięcej właściwości zdrowotnych. Zawiera silne przeciwutleniacze, m.in. witaminę C, znaną ze swoich zdolności w walce z przeziębieniem czy grypą. Dodatkowo jest bogaty w olejki eteryczne o działaniu bakteriobójczym. Spożywanie imbiru w okresach obniżonej odporności organizmu pomoże rozprawić się z gorączką, bólem głowy, a także dolegliwościami ze strony układu pokarmowego. Imbir silnie rozgrzewa, dlatego niektórzy stosują go jako naturalną alternatywę dla aspiryny. Można jeść go na surowo, jednak wiele osób wykorzystuje imbir do przygotowania rozgrzewającego naparu. Obrany i pokrojony lub starty korzeń możemy dodać do herbaty z dodatkiem miodu i cytryny.

Kurkuma

Kurkumę większość z nas kojarzy jako dodatek do potrawy curry. Nie każdy wie jednak, że kurkuma to także źródło jednego z najsilniejszych przeciwutleniaczy. Odpowiedzialna jest za to kurkumina, która wyróżnia się właściwościami przeciwzapalnymi, przeciwwirusowymi i przeciwbólowymi. Spożywając kurkumę regularnie, nie tylko unikniemy przeziębień, ale również wspomożemy układ trawienny i zmniejszymy ryzyko wystąpienia nowotworów. Kurkumę możemy zakupić w formie sproszkowanej i dodawać do zup oraz wielu dań. W większych supermarketach spożywczych i w sklepach ze zdrową żywnością znajdziemy także korzeń, który możemy wykorzystać do przygotowania koktajli.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(2)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Nie wiedziałem, że kurkuma ma takie właściwości. Postaram się częściej dodawać ją do potraw.
~~Damian
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Czy porada Naturalne antybiotyki które wzmocnią odporność przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Naturalne antybiotyki które wzmocnią odporność? Jeżeli tak proszę dodaj swoją radę w komentarzu
~Porada Naturalne antybiotyki które wzmocnią odporność
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności