09.02.2024

Pestki słonecznika - właściwości

Pestki słonecznika - właściwości

Ocena artykułu

Na podstawie 2 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Magdalena Jankowska
Magdalena jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, ekspertką od urody i pielęgnacji skóry. Jej artykuły oferują praktyczne porady dotyczące pielęgnacji ciała, makijażu, oraz wyboru odpowiednich kosmetyków.
Udostępnij

Pestki słonecznika są świetną przekąską do podgryzania zamiast czipsów i słonych paluszków. Mogą również służyć jako uzupełnienie wielu dań i sałatek. Pestki słonecznika są także bogatym źródłem składników odżywczych, dlatego dietetycy i lekarze zalecają aby włączyć je na stałe do codziennego jadłospisu.


Dlaczego warto jeść pestki słonecznika?

Porcja pestek słonecznika jest w stanie zapewnić dzienne zapotrzebowanie na witaminę E w 40 procentach. Witamina ta należy do niezbędnych składników wpływających na wygląd i kondycję skóry. To związek o silnych właściwościach przeciwutleniających, Chroni organizm od wolnych rodników, a tym samym zapobiega przedwczesnemu starzeniu. Według badań, witamina E może zmniejszać ryzyko występowania chorób serca, ze względu na jej właściwości przeciwzapalne. Odgrywa również istotną rolę w procesach metabolicznych.
Spożywanie pestek słonecznika pozwala również kontrolować poziom cukru we krwi. Z przeprowadzonych badań wynika, że przy spożywaniu 30 g słonecznika dziennie można obniżyć poziom cukru nawet około 10% już w ciągu pół roku. Pestki słonecznika zawierają również witaminę D, A, B6 i B12. Są także cennym źródłem magnezu, żelaza i wapnia.

Kto powinien spożywać pestki słonecznika?

Łuskane pestki słonecznika posiadają wysoką zawartość fitosteroli, które skutecznie wspierają w walce z cholesterolem. Chronią tym samym przed rozwojem zmian miażdżycowych i innych chorób wywoływanych wysokim stężeniem cholesterolu we krwi. Osoby, które znajdują się w grupie ryzyka powinny więc dodawać po łyżce lub dwóch pestek słonecznika do płatków, sałatek lub zup. Nie należy jednak przekraczać dziennej dawki, ponieważ pomimo dużej ilości wartościowych składników, pestki są bogate także w tłuszcz i są wysokokaloryczne. Ważna jest regularność, dzięki której po dłuższym okresie spożywania pestek szybko będzie można zauważyć poprawę w postaci zredukowanego poziomu cholesterolu. Fitosterole zabezpieczają nie tylko przed miażdżycą, ale również nowotworami, zwłaszcza tymi w obrębie męskich narządów płciowych. Z kolei kwas linolowy zapobiega rozwojowi czerniaka, nowotworu sutka, jelita grubego oraz płuc. Regularne spożywanie pestek słonecznika zapewnia również prawidłowe działanie narządów rozrodczych i ma duży wpływ na płodność.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(2)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Zawsze jak jest okazja to na rynku kupuję całą główkę słonecznika, żeby zajadać świeżutkie pestki słonecznika
~Bożena
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Czy porada Pestki słonecznika - właściwości pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Pestki słonecznika - właściwości? Jeżeli tak koniecznie dodaj swoją radę w komentarzu
~Porada Pestki słonecznika - właściwości
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności