Czy niejedzenie mięsa może być przyczyną chorób? Czy dieta wegetariańska prowadzi do niedoborów składników odżywczych? Wokół weganizmu i wegetarianizmu narosło wiele mitów. W artykule rozprawimy się z najpopularniejszymi z nich.
Blisko milion Polaków deklaruje się jako wegetarianie lub weganie, a dwa miliony planują ograniczenie spożycia mięsa. Te nowe przyzwyczajenia żywieniowe budzą tyle samo entuzjazmu wśród ich zwolenników, co niepewności u przeciwników. Ten stan skutkuje powstawaniem mitów – często szkodliwych. W tekście zweryfikujemy ich zasadność.
Mit nr 1: Niespożywanie mięsa prowadzi do niedoborów
Kluczową kwestią jest oczywiście właściwie skomponowana, zbilansowana dieta. To nieprawda, że wiele produktów roślinnych ma mniejszą zawartość potrzebnych składników niż żywność pochodzenia zwierzęcego. Często jednak, zwłaszcza na początku wegańskiej drogi, ich odpowiednie łączenie może przysporzyć trudności. Z tego powodu osobom rozpoczynającym stosowanie diety roślinnej rekomenduje się włączenie suplementacji – witamina B12, kwasy omega-3 i żelazo będą niezbędne dla początkującego wegetarianina i weganina.
Mit nr 2: Niejedzenie mięsa powoduje stałe uczucie osłabienia
Uczucie słabości wiązane jest często z niedoborem żelaza czy anemią. To prawda, że kawa i herbata mogą wypłukiwać żelazo z organizmu, dlatego w diecie bezmięsnej należy ich unikać. Nie ma jednak podstaw, by wiązać brak mięsa w posiłkach z występowaniem anemii. Równie często do niedokrwistości może doprowadzić brak kwasu foliowego, pochodzącego z zielonych warzyw. Aby wyeliminować ryzyko anemii, warto uwzględnić w jadłospisie produkty i suplementy zawierające witaminę B12.
Mit nr 3: Mięso zawiera więcej składników odżywczych niż inna żywność
Co ciekawe, okazuje się, że kwasy omega-3 w większych ilościach występują np. w siemieniu i oleju lnianym niż w mięsie ryb. Wśród artykułów spożywczych z największą zawartością witamin wymienia się z kolei warzywa i owoce (np. najwięcej witaminy C ma papryka czerwona). Quinoa i czerwona soczewica zawierają prawie tyle samo białka co wołowina i mięso dorsza.
Mit nr 4: Kobiety w ciąży powinny jeść mięso
Choć to popularnie stwierdzenie, należy je zdementować: kobieta w ciąży nie musi spożywać mięsa i nie wpłynie to niekorzystnie na zdrowie jej i dziecka. Jednak gdy przyszła mama nie ma pewności, że jej codzienne posiłki są odpowiednio skomponowane i zbilansowane, warto sięgnąć po suplementację witaminy B12, kwasów omega-3 i żelaza. Wcześniej należy się zawsze skonsultować z lekarzem prowadzącym.
Artykuł Partnera