Woreczek żółciowy lub znany też jako pęcherzyk żółciowy to ważny narząd w naszym organizmie, o którym mało osób wie. Odpowiada za magazynowanie i zagęszczanie żółci, którą produkuje wątrobą. Ta żółć jest wykorzystywana w procesach trawienia oraz pomaga szybciej i łatwiej wydalać szkodliwy cholesterol z organizmu. Wiele osób choruje i ma problemy z woreczkiem żółciowym dlatego też należy być bardzo ostrożnym. Odpowiednia dieta i unikanie pewnych produktów i potraw może zredukować ryzyko wystąpienia problemów z woreczkiem żółciowym.
Najlepsze-porady.pl przygotowały kilka najpopularniejszych produktów, które mają zły wpływ na pęcherzyk żółciowy i należy je unikać.
Tłuste mięso
Jednym ze szkodliwych produktów dla woreczka żółciowego to tłuste mięso oraz wszystkie wyroby z niego produkowane. Są to produkty pełne tłuszczów nasyconych, które nasz organizm bardzo ciężko trawi. Wątroba produkuje więc więcej żółci i ma to negatywny wpływ na pęcherzyk żółciowy.
Nabiał
Nabiał jest nam potrzebny i jest pełny witamin oraz wapnia, jednak zawiera też tłuszcze nasycone. Tak jak z tłustym mięsem to oznacza przeciążenie naszego woreczka żółciowego. Należy ograniczyć jego spożywanie, a osoby już mające problemy z woreczkiem żółciowym powinny unikać pełnotłustego mleka oraz produktów z niego produkowanych.
Słodycze
Zawarty w dużych ilościach cukier w słodyczach jest kolejnym wrogiem woreczka żółciowego. Jedzenie słodkości w dużych ilościach zaburza pracę woreczka żółciowego i jest przyczyną powstania kamicy nerkowej.
Jajko
Częste spożywanie jajek lub ich duża ilość może spowodować problemy i zaburzenia w poprawnym funkcjonowaniu woreczka żółciowego. Powinno się spożywać jajka nie więcej niż trzy razy w tygodniu i najlepiej ugotowane.
Mączne produkty
Makarony, białe pieczywo ciasta i ogólnie wszystkie składniki zawierające mąkę są szkodliwe dla woreczka żółciowego. Takie produkty zawierają dużo ciężkostrawnych dla organizmu składników, które powodują pogorszenie pracy woreczka żółciowego.