Wielu potraw nie wyobrażamy sobie już bez dodatku sosu czy dressingu. Podbijają one smak innych produktów, uwydatniają ich walory smakowe, a czasem i stanowią główny element dania. Mało kto z nas wyobraża sobie zjedzenie jajek bez majonezu czy kiełbasy z grilla bez keczupu. Podobnie z innymi rodzajami mięsa czy warzywami. Wybierając jednak sos do swojego posiłku, należy zwrócić uwagę na jego skład - w wielu zawarte są duże ilości soli i cukru, a także konserwantów i ulepszaczy, które są kaloryczne i niezdrowe. Które sosy są najbardziej szkodliwe, a które
Sosy z torebek
Najgorszym wyborem, jakiego można dokonać przy wyborze sosów, są te sproszkowane. Ich głównym składnikiem zazwyczaj jest sól, a wraz z nią ulepszacze smaku i barwniki. W takich produktach można też znaleźć niezdrowe utwardzacze olejów, olej palmowy, cukier czy syrop glukozowo-fruktorozowy. Podobnie jest z gotowymi sosami pomidorowymi - prócz przecieru znajdzie się w nich cukier, sól, modyfikowaną skrobię oraz konserwanty, natomiast zioła występują w ilości znikomej.
Majonez
Mimo swojego świetnego smaku, majonez nie jest zalecany do częstego spożywania. Po pierwsze, jest bardzo kaloryczny - w jednej jego łyżce znajduje się 160 kcal. Po drugie, jego głównym składnikiem jest tłuszcz, w tym nasycone kwasy tłuszczowe. Przyczyniają się one do zwiększenia we krwi poziomu złego cholesterolu, co z kolei podnosi ryzyko miażdżycy i innych chorób serca. Po trzecie, także w nim znajdziemy cukier, sól, barwniki i konserwanty. Dlatego też warto próbować zastąpić majonez sosem na bazie jogurtu naturalnego.
Keczup
Keczup to obok majonezu najczęściej używany przez nas sos, który znajdzie się w każdym domu. Niestety mało osób zdaje sobie sprawę, że w wielu keczupach przecier pomidorowy stanowi mniej niż połowę składu, natomiast górują w nim cukry, w tym szkodliwy syrop glukozowo-fruktozowy. Wybierając keczup warto więc czytać etykiety i wybierać produkty z jak największą zawartością pomidorów i bez dodatku cukru. Dzięki temu dostarczy się organizmowi likopenu - substancji o silnym działaniu antynowotworowym zawartej w pomidorach.
Co więc wybrać?
Najzdrowsze sosy i dressingi to te przygotowywane w domu. Do sałatek z surowych warzyw dodać można dressingi przygotowanie z mieszanek ulubionych ziół i któregoś z olejów roślinnych - lnianego, rzepakowego lub oliwy. Zamiennikiem majonezu może być wspomniany wcześniej jogurt naturalny, ale także jogurt typu greckiego, humus zmieszany z ziołami i oliwą, a także awokado z dodatkiem ziół. Chociaż są to propozycje kaloryczne, dostarczają one organizmowi dużych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają dobry wpływ na serce. Czerwone sosy do makaronu można natomiast zastąpić pesto przygotowanym z bazylii, czosnku, orzeszków pinii i oliwy.
A musztarda?
Musztarda jest jednym z najmniej kalorycznych sosów, natomiast gorczyca, która jest jej głównym składnikiem, ma wiele dobroczynnych właściwości. Wspiera wątrobę, obniża poziom złego cholesterolu i pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Kupując ją, podobnie jak w przypadku keczupu, trzeba zwrócić uwagę na skład i wybrać ten produkt, który ma jak najmniej cukru i soli.