09.02.2024

Sosy do potraw - czym kierować się w ich wyborze?

Sosy do potraw - czym kierować się w ich wyborze?

Ocena artykułu

Na podstawie 3 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Piotr Nowak
Piotr jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, zajmującym się tematyką zdrowego stylu życia i fitnessu. Jego artykuły oferują praktyczne wskazówki dotyczące aktywności fizycznej, planowania zdrowych posiłków oraz motywacji do zmiany nawyków na lepsze.
Udostępnij

Wielu potraw nie wyobrażamy sobie już bez dodatku sosu czy dressingu. Podbijają one smak innych produktów, uwydatniają ich walory smakowe, a czasem i stanowią główny element dania. Mało kto z nas wyobraża sobie zjedzenie jajek bez majonezu czy kiełbasy z grilla bez keczupu. Podobnie z innymi rodzajami mięsa czy warzywami. Wybierając jednak sos do swojego posiłku, należy zwrócić uwagę na jego skład - w wielu zawarte są duże ilości soli i cukru, a także konserwantów i ulepszaczy, które są kaloryczne i niezdrowe. Które sosy są najbardziej szkodliwe, a które


Sosy z torebek
Najgorszym wyborem, jakiego można dokonać przy wyborze sosów, są te sproszkowane. Ich głównym składnikiem zazwyczaj jest sól, a wraz z nią ulepszacze smaku i barwniki. W takich produktach można też znaleźć niezdrowe utwardzacze olejów, olej palmowy, cukier czy syrop glukozowo-fruktorozowy. Podobnie jest z gotowymi sosami pomidorowymi - prócz przecieru znajdzie się w nich cukier, sól, modyfikowaną skrobię oraz konserwanty, natomiast zioła występują w ilości znikomej.

Majonez
Mimo swojego świetnego smaku, majonez nie jest zalecany do częstego spożywania. Po pierwsze, jest bardzo kaloryczny - w jednej jego łyżce znajduje się 160 kcal. Po drugie, jego głównym składnikiem jest tłuszcz, w tym nasycone kwasy tłuszczowe. Przyczyniają się one do zwiększenia we krwi poziomu złego cholesterolu, co z kolei podnosi ryzyko miażdżycy i innych chorób serca. Po trzecie, także w nim znajdziemy cukier, sól, barwniki i konserwanty. Dlatego też warto próbować zastąpić majonez sosem na bazie jogurtu naturalnego.

Keczup
Keczup to obok majonezu najczęściej używany przez nas sos, który znajdzie się w każdym domu. Niestety mało osób zdaje sobie sprawę, że w wielu keczupach przecier pomidorowy stanowi mniej niż połowę składu, natomiast górują w nim cukry, w tym szkodliwy syrop glukozowo-fruktozowy. Wybierając keczup warto więc czytać etykiety i wybierać produkty z jak największą zawartością pomidorów i bez dodatku cukru. Dzięki temu dostarczy się organizmowi likopenu - substancji o silnym działaniu antynowotworowym zawartej w pomidorach.

Co więc wybrać?
Najzdrowsze sosy i dressingi to te przygotowywane w domu. Do sałatek z surowych warzyw dodać można dressingi przygotowanie z mieszanek ulubionych ziół i któregoś z olejów roślinnych - lnianego, rzepakowego lub oliwy. Zamiennikiem majonezu może być wspomniany wcześniej jogurt naturalny, ale także jogurt typu greckiego, humus zmieszany z ziołami i oliwą, a także awokado z dodatkiem ziół. Chociaż są to propozycje kaloryczne, dostarczają one organizmowi dużych ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych, które mają dobry wpływ na serce. Czerwone sosy do makaronu można natomiast zastąpić pesto przygotowanym z bazylii, czosnku, orzeszków pinii i oliwy.

A musztarda?
Musztarda jest jednym z najmniej kalorycznych sosów, natomiast gorczyca, która jest jej głównym składnikiem, ma wiele dobroczynnych właściwości. Wspiera wątrobę, obniża poziom złego cholesterolu i pozytywnie wpływa na układ nerwowy. Kupując ją, podobnie jak w przypadku keczupu, trzeba zwrócić uwagę na skład i wybrać ten produkt, który ma jak najmniej cukru i soli.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(3)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Możemy również sami przygotować sosy, na stronie jest parę sposobów jak przygotować samemu takie sosy.
~Halina
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Czy opis porady Sosy do potraw - czym kierować się w ich wyborze? pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Sosy do potraw - czym kierować się w ich wyborze?? Jeżeli tak czy możesz ją dodać swoją radę w komentarzu
~Porada Sosy do potraw - czym kierować się w ich wyborze?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
coś w tym jest
~Zuzanna Mazurek
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności