Syrop z czarnego bzu to naturalny antybiotyk. Wzmacnia odporność i zwalcza objawy przeziębienia. Jest jednym z najlepszych i najskuteczniejszych środków na zimowe i jesienne infekcje. Czarny bez od wieków był wykorzystywany w medycynie. Zarówno kwiaty, jak i owoce są prawdziwą skarbnicą cennych dla zdrowia witamin i minerałów. W owocach obecna jest witamina A i C. Pomagają one utrzymać w dobrej formie cały układ immunologiczny. Ponadto owoce te są bogate w antyoksydanty i minerały. Syrop z czarnego bzu można stosować nawet codziennie w okresie zwiększonej zachorowalności na przeziębienia i grypę. Działa napotnie, łagodzi nieprzyjemne dolegliwości, i ułatwia odksztuszanie wydzieliny zalegającej w drogach oddechowych. Ponadto zmniejsza gorączkę i łagodzi stan zapalny w organizmie. Jak zrobić pyszny i leczniczy syrop z czarnego bzu? Oto prosty przepis.
Syrop z owoców czarnego bzu
Składniki:
- 1 kg dojrzałych owoców
- 800 g cukru
- woda
Sposób przygotowania:
Koniec wakacji czyli przełom sierpnia i września to najlepszy czas na zbiór owoców czarnego bzu. Zbierać należy je wtedy, gdy wszystkie owoce na kiści dojrzeją i mają ciemno-granatowy kolor. Warto pamiętać, że owoców tych nie można jeść na surowo bo są trujące. Aby przygotować syrop z owoców należy je najpierw umyć i przebrać. Następnie mieszając je w garnku dolewać do nich wodę i mieszać z cukrem. Całość należy gotować do czasu aż owoce rozpadną się i puszczą sok. Następnie syrop należy przecedzić przez gazę lub sito. Na koniec płyn przelewamy do wyparzonych wcześniej butelek i odwracamy do góry dnem. Taki syrop można stosować nawet codziennie , działa wtedy profilaktycznie.