Najlepsze Porady ZdrowieSzkodliwy wpływ zdrowych produktów. Czego lepiej nie spożywać w nadmiarze?

Szkodliwy wpływ zdrowych produktów. Czego lepiej nie spożywać w nadmiarze?

Szkodliwy wpływ zdrowych produktów. Czego lepiej nie spożywać w nadmiarze? Czego lepiej nie jeść w nadmiarze?

Różnorodna, dobrze zbilansowana i dostosowana do indywidualnych potrzeb dieta jest podstawą zdrowego odżywiania. Od momentu, kiedy zaczynamy świadomie wybierać najbardziej smakujące produkty, słyszymy, że posiłki powinny powstawać na bazie warzyw, owoce możemy spożywać praktycznie dowolnie, a owoce morza i ryby to samo zdrowie. Jest w trym dużo prawdy, jednak są pewne produkty, z którymi trzeba trochę uważać. Spożywane w nadmiarze czy o niekoniecznie właściwej porze mogą przynieść więcej szkód niż pożytku. Jakie to produkty? Na które z nich zwrócić szczególną uwagę?


Owoce morza
Owoce morza należą do grupy, przy których trzeba być naprawdę czujnym. Mogą być one siedliskiem dla bakterii, np. salmonelli czy E.coli. Dlatego też jeśli decydujesz się na przyrządzanie ich w domu, upewnij się, że są całkowicie świeże. Dokładnie je umyj, a następnie gotuj, piecz lub smaż. Jeśli zdarzy Ci się zjeść niezbyt świeże małże czy krewetki, możesz się nimi porządnie przytruć. 

Tuńczyk
Często dodajemy go do kanapek, makaronów czy sałatek. Jednak oprócz walorów smakowych oraz obecności w niej wielu wartości odżywczych, tuńczyk gromadzi w sobie zanieczyszczenia i toksyny. Ma w sobie też znacznie wyższą zawartość rtęci. Według zaleceń lekarzy, tuńczyka nie powinniśmy jeść częściej niż 2 razy w tygodniu.

Szpinak
Przez jednych uwielbiany, a przez drugich nienawidzony. Na szpinak powinny uważać szczególnie osoby zmagające się z chorobami nerek czy osteoporozą. Szpinak zawiera dużą ilość szczawianów. Są to substancje, które nie mają pozytywnego wpływu na nasz organizm. Utrudniają wchłanianie się żelaza, magnezu czy wapnia. Często odkładają się w drogach moczowych oraz nerkach. 

Pomidory
Jak wynika z badań, pomidory są warzywami, których nie powinniśmy spożywać na śniadanie. Dlaczego? Znajduje się w nich sporo kwasów, które zwiększają poziom kwasowości żołądka. Istnieje tu ryzyko podrażnienia błon śluzowych żołądka. Ponadto pomidory zawierają w sobie bardzo dużo taniny, która jest związkiem o działaniu przeciwutleniającym. Utrudnia ona wchłanianie np. żelaza. 

Niestety, nie wszystko, co powszechnie uznawane za zdrowe, rzeczywiście takim jest. W wielu przypadkach nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak niekorzystny wpływ mogą mieć lubiane przez nas produkty. Warto poszukać ich zamienników, cieszyć się pysznymi posiłkami oraz pełnym zdrowiem.

Dodaj komentarz


Najciekawsze porady

Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

Najlepszy na cellulit są zabiegi endermologii, skóra ogólnie...
He super
ja chce mieć takiego ale tata nie chcę się zgodzuić
mam i sobie chwale - w lecie zasłaniam słonce w zimie...
Muzyka i zdrowe śniadanie to jest to.
Używam elektrycznej szczoteczki, która obraca się i według...
Jak to mawiają: przezorny zawsze ubezpieczony!
Według mnie ten artykuł powinien przekonać większość po...