09.02.2024

Szkodliwy wpływ zdrowych produktów. Czego lepiej nie spożywać w nadmiarze?

Szkodliwy wpływ zdrowych produktów. Czego lepiej nie spożywać w nadmiarze?

Ocena artykułu

Na podstawie 2 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Marcin Kaczmarek

Marcin jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, pasjonatem podróży i ekspertem od turystyki. Jego artykuły oferują praktyczne porady dotyczące planowania wyjazdów, szukania tanich lotów oraz odkrywania ukrytych atrakcji turystycznych.

Udostępnij

Różnorodna, dobrze zbilansowana i dostosowana do indywidualnych potrzeb dieta jest podstawą zdrowego odżywiania. Od momentu, kiedy zaczynamy świadomie wybierać najbardziej smakujące produkty, słyszymy, że posiłki powinny powstawać na bazie warzyw, owoce możemy spożywać praktycznie dowolnie, a owoce morza i ryby to samo zdrowie. Jest w trym dużo prawdy, jednak są pewne produkty, z którymi trzeba trochę uważać. Spożywane w nadmiarze czy o niekoniecznie właściwej porze mogą przynieść więcej szkód niż pożytku. Jakie to produkty? Na które z nich zwrócić szczególną uwagę?


Owoce morza
Owoce morza należą do grupy, przy których trzeba być naprawdę czujnym. Mogą być one siedliskiem dla bakterii, np. salmonelli czy E.coli. Dlatego też jeśli decydujesz się na przyrządzanie ich w domu, upewnij się, że są całkowicie świeże. Dokładnie je umyj, a następnie gotuj, piecz lub smaż. Jeśli zdarzy Ci się zjeść niezbyt świeże małże czy krewetki, możesz się nimi porządnie przytruć. 

Tuńczyk
Często dodajemy go do kanapek, makaronów czy sałatek. Jednak oprócz walorów smakowych oraz obecności w niej wielu wartości odżywczych, tuńczyk gromadzi w sobie zanieczyszczenia i toksyny. Ma w sobie też znacznie wyższą zawartość rtęci. Według zaleceń lekarzy, tuńczyka nie powinniśmy jeść częściej niż 2 razy w tygodniu.

Szpinak
Przez jednych uwielbiany, a przez drugich nienawidzony. Na szpinak powinny uważać szczególnie osoby zmagające się z chorobami nerek czy osteoporozą. Szpinak zawiera dużą ilość szczawianów. Są to substancje, które nie mają pozytywnego wpływu na nasz organizm. Utrudniają wchłanianie się żelaza, magnezu czy wapnia. Często odkładają się w drogach moczowych oraz nerkach. 

Pomidory
Jak wynika z badań, pomidory są warzywami, których nie powinniśmy spożywać na śniadanie. Dlaczego? Znajduje się w nich sporo kwasów, które zwiększają poziom kwasowości żołądka. Istnieje tu ryzyko podrażnienia błon śluzowych żołądka. Ponadto pomidory zawierają w sobie bardzo dużo taniny, która jest związkiem o działaniu przeciwutleniającym. Utrudnia ona wchłanianie np. żelaza. 

Niestety, nie wszystko, co powszechnie uznawane za zdrowe, rzeczywiście takim jest. W wielu przypadkach nie zdajemy sobie sprawy z tego, jak niekorzystny wpływ mogą mieć lubiane przez nas produkty. Warto poszukać ich zamienników, cieszyć się pysznymi posiłkami oraz pełnym zdrowiem.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(2)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Czy nasza porada Szkodliwy wpływ zdrowych produktów. Czego lepiej nie spożywać w nadmiarze? przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Szkodliwy wpływ zdrowych produktów. Czego lepiej nie spożywać w nadmiarze?? Jeżeli tak koniecznie dodaj swoją poradę w komentarzu
~Porada Szkodliwy wpływ zdrowych produktów. Czego lepiej nie spożywać w nadmiarze?
09.02.2024
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
coś w tym jest
~Bruno Sobczak
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności