Jarmuż to warzywo, na którego bazie można przyrządzić apetyczne i niebanalne dania główne, przystawki, a nawet desery. Wszelkich smakoszy z pewnością ujmą chipsy z liści jarmużu lub lody jarmużowo-bananowe - te zdrowe alternatywy będą przysmakiem osób utrzymujących dietę. Jarmuż świetnie prezentuje się również w mięsnych kompozycjach. Wspomniane warzywo znane jest z właściwości leczniczych, które korzystnie wpływają na funkcjonowanie organizmu. Jarmuż wykazuje działalność przeciwnowotworową — w badaniach wykazano, że minimalizuje rozwój raka jelita grubego oraz raka prostaty. Jakie są inne właściwości jarmużu? Co skrywa w sobie to superwarzywo?
Kilka słów wstępu o jarmużu
Jarmuż swoim wyglądem przypomina kapustę i dlatego jest nazywany kapustą liściastą oraz kapustą bezgłową. Co do walorów smakowych to jednak bardziej przypomina szpinak. Sezon na jarmuż rozpoczyna się we wrześniu i trwa aż do końca roku — warzywo jest odporne na niskie temperatury (rośnie nawet pod śniegiem!). Podobno przemrożony jarmuż staje się bardziej wysublimowany w smaku — zyskuje na delikatności, tracąc goryczkę.
Jarmuż pełen jest witamin!
Jarmuż zaliczany jest do najzdrowszych warzyw — znajdziemy w nim pełnowartościowe białko, błonnik, witaminę C i K, jak również sole mineralne czy mocne przeciwutleniacze. Wprowadzenie jarmużu do codziennego menu może zmniejszyć zachorowanie na raka jelita grubego oraz prostaty. Warto pamiętać, że nieprawidłowe przygotowanie jarmużu sprawia, że traci on swoje dobroczynne właściwości. Najlepiej przyrządzać go na parze — maksymalny czas gotowania to trzy lub cztery minuty.
Jak podawać jarmuż?
Jarmuż można blanszować, gotować, smażyć, dusić, jak i zapiekać. Doskonale smakuje zupa jarmużowa, do której można dodać kawałki boczku, fasolę oraz pikantną kiełbaskę chorizo. Jarmuż rownie dobrze komponuje się z mięsem — podsmażaną białką kiełbasą, pieczoną kaczą, jak i rybami wszelkiego rodzaju. Najprostszym dodatkiem do dań będzie jarmuż duszony z czosnkiem lub podsmażany z cebulką na oliwie z oliwek, którą można zalać śmietaną lub bulionem warzywnym. Liśćmi jarmużu spokojnie można zastąpić kapustę podczas gotowania gołąbków. Zmiksowany w blenderze jarmuż może być dodatkiem do zup, zapiekanek, pożywnych koktajli warzywnych lub owocowych.
Czy jarmuż można jeść surowy?
Jarmuż serwowany na surowo to oczywiście jego najbardziej zdrowa wersja — można go położyć na kanapkę lub dodać do sałatki. Świetnym dodatkiem do głównego dania będzie sałatka z jarmużu z odrobiną cytryny, oliwy z oliwek oraz czosnku. Jeść na surowo warto tylko i wyłącznie młode liście jarmużu. Natomiast te starsze szybko stają się skórzaste, łykowate, dlatego należy poddać je obróbce termicznej.
Jak zrobić chipsy z liści jarmużu?
Chipsy z jarmużu są banalne w przygotowaniu, a za to jakie smaczne! Umyj dokładnie liście jarmużu i wysusz. Następnie porwij na mniejsze kawałki i skrop olejem wymieszanym z solą oraz przyprawami (według uznania). Produkt ułóż na blasze i włóż do piekarnika na ok. 5-10 minut w temperaturze 150 stopni Celsjusza.