W współcześnie w wielu sklepach można znaleźć żywność oznaczoną jako "bio" czy "organic". Stale powiększająca się pula produktów oznaczonych w ten sposób to odpowiedź na zapotrzebowanie konsumentów, którzy są coraz bardziej świadomi zasad zdrowego żywienia i oddziaływania sztucznych środkow na ich organizmy. Czym dokładnie jest żywność organiczna? I czy warto ją kupować, niezależnie od jej często wysokiej ceny? Na te pytania odpowiadamy poniżej!
Czym jest żywność organiczna?
Żywność organiczna to produkty powstające bez użycia modyfikacji genetycznych, sztucznych nawozów oraz pestydcydów. Dany produkt można uznać za "bio" w momencie, gdy zawiera co najmniej 95% naturalnych skkładników, natomiast w przypadku żywności przetworzonej - powinna być naturalna w co najmniej 70%. Żywność organiczna musi być produkowana zgodnie z rygorystycznymi normami i posiadać wymagane certyfikaty.
Wady i zalety żywności bio
Najbardziej docenianą cechą produktów oznaczanych jako organiczne jest znacznie ograniczenie środków chemicznych używanych w ich uprawie. Dozwolona jest tylko niewielka ich liczba, dlatego też jedzenie to można uznać za wolne od modyfikacji genetycznych, antybiotyków czy pestycydów, które są szczegolnie niebepieczne dla dzieci i kobiec w ciąży. Nie zawiera ono też szkodliwych tłuszczów trans, które przyczyniają się do chorób serca. Ponadto uprawy ekologiczne są o wiele przyjaźniejsze środowisku, a zwierzęta hodowane na mięso są karmione naturalnie i trzymane w dobrych warunkach. Główną wadą organicznej żywności jest jej cena - na pierwszy rzut oka można zauważyć, że jest ona o wiele droższa od produktów standardowych. Brak substancji konserwujących sprawia też, że szybciej się ona psuje. Naukowcy spierają się również, czy żywnośc organiczna rzeczywiście jest zdrowsza od zwykłej. Niektóre badania wskazują, że różnica w zawartości składników odżywczych w przypadku części produktow jest naprawdę niewielka.
Które produkty warto kupować w opcji organicznej?
Mimo wszystkich wątpliwości, istnieje grupa produktów, po które warto sięgać po półkę bio. Są to chociażby warzywa takie jak szpinak, sałata, kapusta i ziemniaki, które wyróżniają się większą zawartością witaminy C, magnezu i fosforu. Zalecane jest też kupowanie organicznych jabłek - ich zwykłe odpowiedniki narażone są na wielokrotne pryskane pestycydami, które nie ustępują nawet po dokładnym ich umyciu. Warto także zdecydować się na organiczne mięso - wspiera się wtedy dobre traktowane zwierząt, natomiast sam produkt zawiera więcej protein niż jego zwykły odpowiednik.