Czarna porzeczka to wspaniały owoc i jeden z najpopularniejszych krzewów, które rosną w polskich ogrodach i na działkach. Owoce czarnej porzeczki bogate są w wiele witamin i minerałów, przede wszystkim jest to witamina C oraz A. Okazuje się, że już niewielka ilość tych owoców zaspokaja nasze dzienne zapotrzebowanie na te składniki. Niewiele osób wie, że nie tylko owoce czarnej porzeczki, ale także jej liście mają wspaniałe właściwości i można je wykorzystać na różne sposoby. Co zrobić z liści czarnej porzeczki?
Napar
Liście porzeczki w formie suszonej lub świeżej nadają się do stworzenia naparu, który poprawia funkcjonowanie żołądka. Aby przygotować napar wystarczy zalać wrzącą wodą liści porzeczki i zaparzyć pod przykryciem przez 10 minut. Napar pity regularnie działa ściągająco na błony śluzowe oraz hamuje rozwój drobnoustrojów. Jest doskonały na biegunki, nerwicę żołądka, a także przy dolegliwościach wątrobowych. jest także pomocny w przypadku infekcji układu moczowego.
Zwalczanie szkodników
Napar na dolegliwości żołądkowe to nie jedyne zastosowanie liści z czarnej porzeczki. Można użyć jej także do zwalczania szkodników. Świetnie poradzi sobie między innymi z nornicami. Jeśli w ogrodzie pojawiły się tunele pod uprawami, które wydążyły te szkodniki wystarczy włożyć do otworu liść porzeczki. Zapach tej rośliny jest na tyle silny i nieprzyjemny, że gryzonie te szybko uciekną z ogrodu.
Dodatek do przetworów
Liście z czarnej porzeczki to także wspaniały dodatek do przetworów. Należy je dokładnie umyć i włożyć do słoików z przygotowanymi do kiszenia ogórkami. Dzięki liściom porzeczki ogórki zyskają bardzo ciekawy owocowy aromat.