Jeśli masz już dosyć zwykłych ziemniaków dodawanych do obiadu i szukasz nowych smaków, powinnaś sięgnąć po bataty. Te słodkie ziemniaki to źródło wielu witamin i minerałów. Są ponadto mniej kaloryczne od zwykłych ziemniaków i mają przyjemniejszy smak.
Zalety batatów
Bataty nie tylko są zdrowsze niż zwykłe ziemniaki, ale też znacznie smaczniejsze! Mogą je jeść spokojnie osoby, które dbają o linię czy też sportowcy. Bataty sprawiają, że dłużej jesteśmy syci po posiłku oraz są źródłem witamin i minerałów np. potasu.
Jak gotować?
Ich gotowanie przebiega tak samo jak gotowanie zwykłych ziemniaków, a przecież każdy potrafi ugotować ziemniaki. Obrane bataty płuczemy i zalewamy najlepiej zimną wodą. Stawiamy garnek na palniku, przykrywamy i czekamy aż woda się zagotuje. Od zagotowania czekamy 15-20 minut. Bataty warto sprawdzać podczas gotowania widelcem jak to zazwyczaj robimy z ziemniakami. Kiedy gładko wchodzi on w warzywa, oznacza to, że są gotowe. Odcedzamy je i możemy od razu podać, z omastą lub bez.
Co innego z batatów?
Wywar z batatów można wykorzystać np. na zrobienie zupy czy sosu. Znajduje się w nim wiele witamin, które bulwy oddały podczas gotowania. Doskonałym pomysłem na bataty jest również zrobienie frytek z batatów. Kroimy ziemniaki w słupki, posypujmy rozmarynem lub gotową przyprawą do ziemniaków i skrapiamy oliwą. Następnie pieczemy je w piekarniku około 30 minut od czasu do czasu mieszając je drewnianą łopatką.