Grzane wino to zimowa wariacja na temat doskonale znanego nam wina. Nic dziwnego, to rozgrzewający, smaczny i aromatyczny napój, który doskonale sprawdza się w okresie jesienno-zimowym. Przepis na jego wykonanie jest dziecinnie prosty, bo potrzebujemy do tego jedynie wina i garnka. Cała magia tkwi w dodatkach, którymi zdecydujemy się urozmaicić napój.
W wersji klasycznej grzaniec jest porcją czerwonego wina (rodzaj zależy już od indywidualnych upodobań) oraz przypraw, najczęściej goździków, kardamonu czy cynamonu. Doskonale pasują do niego także świeże lud kandyzowane pomarańcze czy cytryny. Bardziej wybredni smakosze z pewnością docenią aromaty suszonych śliwek, rodzynek, brzoskwiń czy nawet gałki muszkatołowej.
Coraz większą popularnością cieszą się grzańce z białego wina. To lżejsza i delikatniejsza wersja napoju, która z pewnością przypadnie do gustu paniom. Ten rodzaj grzańca doskonale komponuje się z jabłkami i gruszkami, tworząc słodką i aromatyczną mieszankę.
Jak zrobić grzane wino?
Nalej wino do garnka i dodaj wszystkie przyprawy, które lubisz. Podgrzewaj wino na wolnym ogniu aż do momentu pojawienia się pary. Uważaj, by nie doprowadzić wina di wrzenia. Wówczas trunek traci wiele ze swojego bogatego aromatu.
Zaleca się, by grzane wino podawać w glinianych lub kamionkowych kubkach. Tego typu naczynia dłużej utrzymają temperaturę i ni będą pękać w trakcie rozlewania wina.
Smacznego!