Wiśniowy dżem jest bardzo smaczny i można idealnie go wykorzystać do wypieków, ciast czy do przygotowania śniadania lub kolacji. Dżemy dostępnej na pułkach sklepowych są pełne konserwantów i cukru i oczywiście nie wiadomo jakie owoce i w jaki sposób zostały wykorzystane. Najlepiej więc przygotować swój własny domowy dżem i wiedzieć co się je. Zrobienie dżemu wiśniowego jest bardzo łatwe i Najlepsze-porady.pl przygotowały przepis jak go przygotować.
Z naszego przepisu wychodzą aż cztery szklanki dżemu.
Potrzebne składniki
- Wydrylowane wiśnie (około 1 kg)
- Sok z cytryny (około pół szklanki-125 ml)
- Cukier żelujący (około 1 kg)
- Słoiki i pokrywki
Przygotowanie
Zacznij o przygotowania słoików do dżemu. Najlepiej jest je dokładnie umyć w gorącej wodzie i osuszyć, jednak możesz również skorzystać ze zmywarki.
Następne w kolejce są wiśnie. Dokładnie umyj, wydryluj i pokrój je na połówki. Gdy już wszystkie będą gotowe to włóż je do garnka i ubij tłuczkiem do ziemniaków. W ten sposób owoce puszczą swój sok. Dodaj do nich również sok z cytryny i całość postaw na małym ogniu. Gotujesz to przez mniej więcej 5 minut lub aż do momentu gdy wiśnie będą miękkie i mieszasz tylko raz na jakiś czas. Kolejnym krokiem jest dodanie cukru. Mieszaj przez cały czas i gotuj do momentu gdy cały cukier rozpuści się ( mniej więcej jest to około 10-15 minut). Po upływie tego czasu zwiększ ogień na duży i przez kolejne 4 minuty zostaw całość niech się dobrze zagotuje i twój domowy wiśniowy dżem powinien być gotowy.
Jak to sprawdzić? Wystarczy że na zimnym talerzu nałożysz łyżeczkę dżemu i schłodzisz w lodówce. Po schłodzeniu gdy dotkniesz powierzchni dżemy palcem powinna ona zacząć się marszczyć.