09.02.2024

Jak zrobić własne batoniki energetyczne?

Jak zrobić własne batoniki energetyczne?

Ocena artykułu

Brak opinii. Podziel się swoją opinią w sekcji komentarzy!
autor
Autor artykułu
Krzysztof Szymański
Krzysztof jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, zajmującym się tematyką psychologii i rozwoju osobistego. Jego artykuły zawierają praktyczne wskazówki dotyczące radzenia sobie ze stresem, budowania pewności siebie oraz osiągania sukcesu w życiu osobistym i zawodowym.
Udostępnij

Zrobienie własnych batoników energetycznych jest łatwe, ekonomiczne i zdrowe. Na rynku nie brakuje gotowych produktów, ale często nie mają one naturalnego składu lub są pełne cukru. Przygotowując batoniki w domu, będziesz miał pełną kontrolę nad tym, co do nich wsypujesz. Skupmy się na przepisie na batoniki energetyczne na bazie owoców suszonych, orzechów i nasion.


Przygotuj składniki

Pomyśl o tym, co chciałbyś znaleźć w swoim batoniku. Podstawą mogą być suszone owoce jak daktyle, śliwki, morele, ale też suszone jabłka, gruszki czy nawet owoce tropikalne. Ważne, żeby były one bez dodatku cukru. Następnie dołożymy orzechy - migdały, orzechy nerkowca, laskowe, włoskie - cokolwiek lubisz. Orzechy dostarczą zdrowych tłuszczy, białka i są sycące. Możemy również dodać nasiona – siemię lniane, nasiona chia, słonecznika, dyni. Opcjonalne są również inne dodatki - np. płatki owsiane, rodzynki, kawałki gorzkiej czekolady, cynamon, miód. Pamiętaj, że składniki powinny być w najlepszym gatunku, bo to one stanowią bazę naszego batonika.

Przygotuj batoniki

Swoje składniki zapakuj do blendera - suszone owoce, orzechy, nasiona. Wszystko dokładnie zblenduj. Powinna powstać taka masa, którą jesteś w stanie formować. Jeżeli jest ona zbyt sucha, możesz dodać trochę wody lub miodu. Jeśli jednak jest na odwrót - zbyt mokra, dodaj więcej orzechów lub nasion. Kształt batoników zależy już tylko od Ciebie - mogą to być prostokątne batoniki, kulki, cokolwiek sobie wymyślisz. Uformowane batoniki wstawiamy do lodówki, żeby się "związały".

Przechowuj batoniki poprawnie

Przechowywuj swoje batoniki w lodówce. W takiej formie przetrwają nawet do 2 tygodni. Pamiętaj tylko, żeby dobrze je zabezpieczyć - np. zawinąć w folię aluminiową lub przechowywać w hermetycznym pojemniku, dzięki czemu nie wyschną.

Eksperymentuj z różnymi składnikami - możesz dodać np. proteinę roślinną w proszku czy zmielone zielone liście szpinaku dla dodatkowego zastrzyku energia. **Własne batoniki energetyczne** to świetna przekąska przed lub po treningu. A przede wszystkim - wiesz dokładnie, co w nich jest. Smacznego!

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pusta gwiazdka pusta gwiazdka pusta gwiazdka pusta gwiazdka pusta gwiazdka
(0)
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności