09.02.2024

Wybitne barolo, czyli przez trudy, do gwiazd

Wybitne barolo, czyli przez trudy, do gwiazd

Ocena artykułu

Brak opinii. Podziel się swoją opinią w sekcji komentarzy!
autor
Autor artykułu
Ewa Wojciechowska
Ewa jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, specjalizującym się w tematach związanych z kulinariami i zdrowym gotowaniem. Jej artykuły zawierają przepisy na smaczne i zdrowe potrawy, porady dotyczące planowania posiłków oraz informacje o wartościach odżywczych różnych produktów.
Udostępnij

Włoscy winiarze mają się czym chwalić. Oprócz esencjonalnego amarone, popularnego prosecco czy konkurencyjnej dla szampana franciacorty warto spróbować prawdziwej perły Italii – niezwykle wytrawnego barolo, którego produkcja jest wymagająca, lecz daje spektakularne rezultaty.


Title

Barolo rodzi się z mgły. Z jakich winogron powstaje to wino?

Swoją wytrawność i niezwykłe smaki i aromaty wino barolo zawdzięcza nie tylko procesowi produkcji, ale przede wszystkim owocom, z których powstaje. Odmiana ta, występująca na terenach włoskiego Piemontu nazywa się „nebbiolo”. Etymologia tego słowa nie jest do końca jasna, jednak najpewniej pochodzi od słowa „nebbia”, które w języku włoskim oznacza „mgłę”. Jest to o tyle prawdopodobne, iż w październiku – czyli w miesiącu, gdy zbiera się owoce tej odmiany – na terenach winnic zalega gęsta, ciężka mgła.

Nebbiolo to bardzo wymagająca odmiana: mimo najwcześniejszego owocowania, zbierana jest najpóźniej. Przez długi okres wegetacji, delikatne, pokryte cienką skórką owoce narażone są na choroby, a wysoka wilgotność negatywnie odbija się na ich jakości. W ekstremalnych sytuacjach, gdy piemoncki krajobraz spowity jest deszczem, może dojść do niezawiązania się pąków kwiatowych i całkowitego braku zbiorów.

Charakterystyczne aromaty barolo

Niezwykle wysoka zawartość związków aromatycznych – spowodowana zarówno przez wysokie stężenie polifenoli w owocach, jak i przez długie dojrzewanie w dębowych beczkach powoduje, że barolo jest winem bardzo ciekawym i wymagającym. Słynie ono szczególnie obecności aromatów róży… oraz smoły. Na tym nie kończy się jednak złożoność tego trunku. Kosztując tego wina, odnaleźć można nuty lukrecji, wiśni, malin. Wraz z dojrzewaniem barolo staje się coraz bardziej skomplikowane: wyczuć w nim można także truflę czy porcini, zioła, tytoń, skórę i przyprawy.

Złożona struktura barolo predestynuje je do spożycia w towarzystwie odpowiedniego jedzenia. To wybitne wino najepiej komponować z posiłkami wyrazistymi, które będą dobrze harmonizowały z trunkiem. Dobrze sprawdzi się w towarzystwie czerwonego mięsa i dziczyzny, a także makaronów i risotto.

 

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pusta gwiazdka pusta gwiazdka pusta gwiazdka pusta gwiazdka pusta gwiazdka
(0)
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności