W marketach widzi się coraz częściej egzotyczne owoce, które chętnie by się zjadło, ale nie zawsze wiemy, jak się do nich zabrać. Jednym z takich owoców jest melon, który i tak jest owocem bardzo łatwym do przygotowania. Przez to, że jest podobny do arbuza, jemy go niemal w identyczny sposób, pamiętając jedynie o wykrojeniu pestek, które znajdują się w środku owocu.
Jaki jest najlepszy sposób na melona?
Melony to bardzo smaczne owoce, a poza tym mają mało kalorii, więc dla osób na diecie będą idealne. Cały średniej wielkości melon to niecałe 300 kcal. Można go więc jeść dosłownie zawsze. Poza tym melony mają też dużo wody, więc na lato są doskonałe. Doskonale zastępują napoje, a zwłaszcza te słodzone. Są to owoce niezwykle orzeźwiające. A jak go jeść? Najprościej, tak jak arbuza. Wystarczy pokroić na grany i oddzielić miąższ od skórki. Taki świeży melon, od razu po pokrojeniu smakuje najlepiej. Nie ma chyba żadnych innych pomysłów na jedzenie melona, ponieważ z niego przetworów się nie robi, a przynajmniej w naszym kraju. Można ewentualne dodać melona do jakiejś sałatki owocowej. Doskonale sprawdzi się w połączeniu z egzotycznymi owocami typu ananas albo kokos. Melon może się też sprawdzić jako dodatek do owsianki. Ale jak wiadomo nie każdy lubi owsiankę, więc to już zależy od upodobań. Melon jest naprawdę bardzo pyszny, ma silny aromat. Najlepiej spróbować osobiście i przekonać się co do smaku. Można przed jedzeniem chwile zmrozić go w lodówce, będzie wtedy bardziej orzeźwiający.