Marzysz o zaÅ‚ożeniu wÅ‚asnego biznesu w branży gastronomicznej, ale nie wiesz jak siÄ™ do tego zabrać? Od czego zacząć, jakie formalnoÅ›ci trzeba speÅ‚nić i na co zwrócić szczególnÄ… uwagÄ™ - tego wszystkiego dowiesz siÄ™ z poniższego artykuÅ‚u.
Plan i finansowanie
Warto zaczynać w wizjÄ… koÅ„ca, czyli na poczÄ…tku stworzyć sobie rzetelny, szczegóÅ‚owy plan i przygotować siÄ™ na potencjalne trudnoÅ›ci. Dobrze byÅ‚oby przemyÅ›leć dokÅ‚adnie profil dziaÅ‚alnoÅ›ci - czy bÄ™dzie to spora restauracja lub karczma, czy może maÅ‚a gastronomia z zapiekankami lub hot-dogami. Już na samym poczÄ…tku trzeba zadać sobie takie pytania, jak: co bÄ™dzie wyróżniać mój lokal? jak wyglÄ…da sytuacja na rynku lokalnym? kogo mogÄ™ siÄ™ obawiać i dlaczego? od kogo mogÄ™ uczyć siÄ™ dobrych rozwiÄ…zaÅ„? Warto też przeprowadzić analizÄ™ grupy docelowej i stworzyć profil klienta, a także wypisać szanse i zagrożenia dla przyszÅ‚ego biznesu.
Ponadto przemyÅ›leć trzeba finansowanie - jakie nakÅ‚ady sÄ… mi potrzebne jeszcze przed rozpoczÄ™ciem dziaÅ‚alnoÅ›ci oraz w pierwszym jej roku? Czy mam oszczÄ™dnoÅ›ci czy raczej zdecydujÄ™ siÄ™ na kredyt? A może mam szanse na dofinansowanie? Po zaplanowaniu budżetu czas na zaÅ‚ożenie dziaÅ‚alnoÅ›ci gospodarczej. JednoczeÅ›nie można też szukać wymarzonego lokalu, co może siÄ™ okazać niestety nieÅ‚atwym zadaniem, z uwagi na warunki techniczne, które musi on speÅ‚nić. Lokal możemy wynająć, kupić lub zbudować, wszystko zależy od naszych preferencji i oczywiÅ›cie zasobnoÅ›ci portfela.
Warunki techniczne i wyposażenie wnętrza
Warunki techniczno-budowlane lokalu gastronomicznego (jako budynku użytecznoÅ›ci publicznej) to aspekty, na które trzeba zwrócić uwagÄ™ już na poczÄ…tku. Z tego powodu, że pracownicy bÄ™dÄ… przebywać w nim ponad 4 godziny dziennie, lokal musi bezwzglÄ™dnie speÅ‚niać warunki odnoÅ›nie do wysokoÅ›ci sufitu, oÅ›wietlenia czy wysokoÅ›ci terenu. JeÅ›li chodzi o sufit to powinien znajdować siÄ™ na wysokoÅ›ci 3,3 m, a oÅ›wietlenie musi być z przewagÄ… Å›wiatÅ‚a naturalnego, szczególnie w kuchni. Ponadto pomieszczenia kuchenne nie mogÄ… znajdować siÄ™ poniżej terenu, otaczajÄ…cego budynek. OdstÄ™pstwa od tych zasad sÄ… możliwe wyÅ‚Ä…cznie za zgodÄ… PaÅ„stwowego Wojewódzkiego Inspektora Sanitarnego.
Gdy lokal jest już zaklepany - czas pomyÅ›leć o wyposażeniu jego wnÄ™trza. Ważne, aby wystrój byÅ‚ spójny z caÅ‚oÅ›ciÄ… biznesu oraz jedzeniem, które bÄ™dzie serwowane. Bardzo istotne jest też wyposażenie zaplecza. Na szczęście sÄ… firmy, które pomagajÄ… w tym zakresie poczÄ…tkujÄ…cym przedsiÄ™biorcom. PrzykÅ‚adowo wyposażenie gastronomii Stalgast - oprócz tego, że oferujÄ… profesjonalne meble, naczynia i przybory kuchenne to jeszcze dzielÄ… siÄ™ swym bogatym doÅ›wiadczeniem w branży. PrzeprowadzajÄ… tzw. konsultacje technologiczne, dziÄ™ki którym usprawniajÄ… dziaÅ‚anie zaplecza gastronomicznego lokalu. WiÄ™cej informacji na stronie stalgast.com.
Czynnik ludzki i promocja lokalu
Nie można zapominać o personelu - warto zatrudnić Å›wietnego szefa kuchni, ponieważ nic tak nie przyciÄ…ga klientów jak smaczne jedzenie. Ważni sÄ… również kelnerzy, którzy powinni wykazywać siÄ™ wysokÄ… kulturÄ… osobistÄ… i być sympatyczni dla goÅ›ci. Kolejnym aspektem, o który trzeba zadbać, sÄ… Å›wieże i smaczne produkty. OszczÄ™dzanie na jakoÅ›ci potraw to ostatnia rzecz, która powinna mieć miejsce w dobrym lokalu gastronomicznym. Taka sytuacja bardzo szybko odbiÅ‚aby siÄ™ negatywnymi opiniami i w rezultacie utratÄ… klientów. Warto przetestować różnych dostawców i nawiÄ…zać wspóÅ‚pracÄ™ z najlepszymi.
Gdy jest już odpowiedni, piÄ™kny i dobrze wyposażony lokal oraz personel gotowy do pracy, a także speÅ‚nione wszystkie formalnoÅ›ci - czas na zaproszenie klientów. Dobrze na poczÄ…tku nieco mocniej zainwestować w reklamÄ™, aby ludzie w ogóle dowiedzieli siÄ™ o nowym lokalu w ich okolicy. Należy zadbać o stronÄ™ internetowÄ… lub chociaż zaÅ‚ożyć darmowe konto na Facebooku - ważne, aby poinformować o godzinach otwarcia, charakterze lokalu i dokÅ‚adnym adresie. Warto też przygotować specjalne atrakcje, promocje czy upominki na dzieÅ„ otwarcia, aby przyciÄ…gnąć możliwie jak najwiÄ™cej osób.
Jak widać jest dosyć sporo aspektów, o których trzeba pamiÄ™tać przy rozpoczynaniu gastronomicznego biznesu. Jednak przy dobrze przygotowanym planie, dużym zaangażowaniu i kilku radom od specjalistów w branży powinno siÄ™ udać