Dla wielu osób uszka z czerwonym barszczem to kwintesencja świąt - jest to danie, które przyrządza się raz w roku i cieszy ono aromatycznym zapachem oraz wyjątkowym smakiem. Przepis na uszka wigilijne jest niezwykle prosty - każdy sobie z nimi poradzi, nawet jeżeli będzie je robił pierwszy raz w życiu. Zachęcamy do skorzystania z naszego przepisu! Kiedy zrobisz uszka, koniecznie daj nam znać, jakie wyszły!
Czego potrzebujesz do ciasta?
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3/4 szklanki wrzącej wody
- szczypta soki
- 3 łyżki oleju
Czego potrzebujesz do farszu?
- 10 dag suszonych grzybów
- kilka pieczarek
- 2 cebule
- sól
- pieprz
Jak przygotować uszka wigilijne?
- Na samym początku zajmiemy się zrobieniem ciasta. A więc dokładnie przesiej mąkę na stolnicę i dodaj do niej szczyptę soli. Stopniowo do mąki dodawaj wrzątek oraz olej i wyrabiaj ciasto do otrzymania gładkiej masy. Ciasto odstaw na ok. 15-20 minut pod przykryciem. Podziel na pół i wałkuj na cienkie placuszki, dodawaj farszu, zlepiaj uszka i gotuj.
- A teraz przejdźmy do przygotowania ciasta. Farsz warto przygotować znacznie wcześniej od ciasta, ponieważ same grzyby powinny gotować się aż do uzyskania miękkości, czyli ok. pół godziny. Cebule pokrój w drobną kostkę, tak samo zrób z pieczarkami. Cebulkę podsmaż na patelni, wrzuć pieczarki i pokrojone w mniejsze kawałki grzyby - całość duś przez kilka minut. Nie zapomnij doprawić mikstury solą i pieprzem. Jeżeli grzyby swoją teksturą są za rzadkie, całość możesz zagęścić bułką tartą.
- Uszka możesz ugotować od razu lub ugotować i podać z barszczem. Jak gotować uszka? Gotuj na małym palniku przez ok. 2 minuty od ich wypłynięcia. Wyciągaj je łyżką cedzakową i wrzucaj kolejne partie.
Smacznego! Daj nam znać, jak Ci smakowały!