Ostatnimi czasy prawie w każdym sklepie znajdziemy słoiczki z warzywnymi pastami kanapkowymi — rynek jest nasycony tego typu produktami, ponieważ coraz większe znaczenie w codziennym życiu odgrywa rolę wegetarianizm oraz weganizm. Oczywiście pastę kanapkową można w łatwy sposób przygotować w domu samemu, jednakże, gdy nie mamy czasu, można sięgnąć również po tą sklepową wersję. Jednakże chwytając z półki pastę warzywną, warto zwrócić uwagę na jej skład — niektóre produkty są pod tym względem tragiczne, dlatego nie powinny gościć w naszej kuchni.
Jaką pastę kanapkową wybrać?
Pasta kanapkowa powinna zawierać w swoim składzie przede wszystkim warzywa, dlatego najlepszym sposobem jest stworzenie jej w warunkach domowych — możemy wybrać nasze ulubione warzywa, połączyć je i doprawić do smaku. Pasta kanapkowa jest wygodny, a także niezwykle smaczną propozycją na przekąskę zarówno w pracy, jak i w domu czy na wycieczce. Coraz większą popularność tego typu produktów można z pewnością zawdzięczać zwolennikom produktów bezmięsnych. Tego typu produktu oczywiście o dobrym, naturalnym składzie są źródłem niezbędnych witamin i minerałów, a także błonnika pokarmowego. Większość past, dzięki dużej zawartości ciecierzycy oraz innych warzyw strączkowych stanowi świetne uzupełnienie diety bezmięsnej — są źródłem pełnowartościowego białka.
Pasta kanapkowa wysokiej jakości
Pamiętaj, aby wybierać pasty kanapkowe, które mają prosty i możliwie krótki skład — na pierwszym miejscu powinny znajdować się warzywa. W całym składzie nie powinny znajdować się polepszacze smaku, barwniki, wypełniacze, a także duże ilości cukrów czy soli. Oczywiście oprócz warzyw, pasta kanapkowa z pewnością powinna być odpowiednio doprawiona aromatycznymi przyprawami. Przy wyborze wysokiej jakości pasty kanapkowej zwróć uwagę na jej konsystencję, warunki przechowywania oraz datę przydatności.
Pasty warzywne dla dzieci?
Dzieci z reguły nie przepadają za warzywami, zatem czy pasty warzywne są prostym sposobem na dostarczenie ich do organizmu w smacznej formie. Pasty do chleba o czystym składzie będą ciekawym urozmaiceniem diety dla dzieci, ponieważ dostarczą one wszystkich niezbędnych składników odżywczych.
Wiele opcji
Pasty warzywne występują pod różnymi nazwami: hummus, pasztet z pieczonych warzyw, smalczyk wegański, a nawet deser w postaci pasty z ciecierzycy i daktyli. Pasty kanapkowe z naturalnymi przyprawami i naładowane warzywami to świetne urozmaicenie każdej diety — wbrew swojej nazwie nadają się nie tylko na kanapki, ale również odnajdą się w tortillach, plackach czy naleśnikach.