Gorzka czekolada to nie tylko smakołyk o charakterystycznym, szlachetnym smaku, ale też naprawdę skuteczny specyfik, przy pomocy którego możesz zwalczać wiele dolegliwości. Kilka kostek czekolady pomoże Ci zapobiec nadciśnieniu, poprawi humor, doda energii, a także pomoże się skoncentrować.
Smak
Gorzka czekolada swój smak zawdzięcza ziarnom kakaowca. Im wyższa zawartość kakao, tym bardziej cierpki i intensywny jej smak. Najlepsze gorzkie czekolady mają w składzie od 70 do 99% ziarna kakaowca. Jeśli chcesz naprawdę poznać prawdziwy smak gorzkiej czekolady, powinieneś robić to stopniowo. Czekolada, która w 99% składa się z kakao ma bardzo ciemny, niemal czarny odcień, a żeby poczuć jej smak, musisz odpowiednio przygotować kubki smakowe. Swoją przygodę zacznij od dostępnych w marketach czekolad deserowych. Potem stopniowo zwiększaj stężenie kakao, aby w pełno rozsmakować się w tym niezwykłym smaku.
Kaloryczność
Najbardziej kaloryczne są czekolady, zawierające największą ilość kakao. Jedna kostka waży około 6 gram. Czekolada zawierająca 60% kakao będzie miała 516 kcal w 100g. Tabliczka najmocniejszej, 99% gorzkiej czekolady to już 590 kcal.
Jakość
Czekolada czekoladzie nierówna. Aby rozpoznać naprawdę wysokiej jakości smakołyk, powinieneś zwrócić uwagę na kilka rzeczy:
zapach - ważne, by nie był bardziej kawowy
powierzchnia - gładka, błyszcząca i jedwabista
dźwięk - przy łamaniu wysokogatunkowej czekolady powinien wystąpić charakterystyczny trzask
smak - w przypadku tych dobrych czekolad cierpki smak pozostaje naprawdę długo, a kostki z łatwością rozpływają się w ustach
Jakie właściwości ma gorzka czekolada?
- wzmacnia serce - występujące w czekoladzie polifenole obniżają ciśnienie krwi, a badania pochodzących z Holandii uczonych dowodzą, że osoby regularnie spożywające gorzką czekoladę zdecydowanie rzadziej umierają na zawał serca.
- ułatwia koncentrację - czekolada zawiera pirazynę, która działa pobudzająco. Dlatego też w trakcie wytężonej nauki czy pracy warto mieć pod ręką kilka kostek dobrej jakości czekoladę.
- dodaje energii - z racji swej dużej kaloryczności, czekolada ta stanowi małą bombę kaloryczną. Zawiera też dużo magnezu, żelaza i potasu. Warto po nią sięgnąć w czasie np. wycieczki czy treningu.
- pomaga filtrować nerki - duża zawartość alkaloidu teobrominy znajdująca się w gorzkiej czekoladzie pobudza pracę nerek. Jest to także łagodnie działający środek moczopędny, który delikatnie oczyszcza nerki.
- pomaga załagodzić kaszel - według najnowszych badań, wspomniana już teobromina ma działanie podobne do kodeiny, stosowanej przy leczeniu kaszlu. Jednak w przeciwieństwie do kodeiny, teobromina nie powoduje otępienia i uczucia senności.
Z gorzką czekoladą nie można jednak przesadzać. Jeśli przesadzisz z ilością zjedzonych kostek, tłuszcz i kalorie zawarte w produkcie mogą całkowicie zatrzeć jej dobroczynny wpływ. Ponadto, od czekolady można się naprawdę uzależnić. Aby bez obaw delektować się jej smakiem, wystarczy 2-3 kostki dziennie.
Smacznego!