Karczoch zwyczajny to jedno z najbardziej niedocenianych w Polsce warzyw. Zazwyczaj zniechęca nas jego wygląd - jadalne serce karczocha otoczone jest przez twarde zielone lub fioletowe liście. Tymczasem smakuje on podobnie do szparagów, łatwo go przyrządzić i zawiera wiele dobroczynnych właściwości. Zainteresować się nim powinny zwłaszcza osoby z problemami dermatologicznymi i chcące wysmuklić swoją sylwetkę. Na co jeszcze pomoże? Zapraszamy do lektury!
Źródło dobroczynnych substancji
Karczochy mają świetne działanie na nasze ciało. Zawierają wiele składników, takich jak cynaryna, kwas chlorogenowy, flawonoidy oraz witaminy z grupy B, witaminę A, C, E i K. Odnajdziemy w nich też potas, magnez i sód. Ta kombinacja spowalnia procesy starzenia się, działa detoksykująco, a przy tym chroni układ pokarmowy.
Wspomaga odchudzanie
Karczochy zawierają też w sobie dużo błonnika, dzięki czemu pobudzają i regulują pracę układu pokarmowego. Są też źródłem inuliny - substancji, która wzmacnia odporność organizmu poprzez odbudowywanie naturalnej mikroflory jelitowej. Ponadto pomaga ona zachować właściwy poziom cukru we krwi, co jest przydatne w walce z cukrzycą.
Zapobiega chorobom serca i skóry
Wcześniej wspomniana cynaryna ma pozytywny wpływ na układ krwionośny - obniża ona poziom cholesterolu we krwi i wzmacnia ścianki naczyń krwionośnych. Dzięki temu jesteśmy mniej podatni na miażdżycę. Składnik też pomoże w zmaganiach z cerą trądzikową. Cynaryna ma właściwości przeciwbakteryjne i przeciwzapalne. Wraz z witaminami z grupy B pomoże też pozbyć się egzemy, łuszczycy i pokrzywki.