09.02.2024

7 zastosowań pestek dyni

7 zastosowań pestek dyni

Ocena artykułu

Na podstawie 1 opinii
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
autor
Autor artykułu
Magdalena Jankowska
Magdalena jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, ekspertką od urody i pielęgnacji skóry. Jej artykuły oferują praktyczne porady dotyczące pielęgnacji ciała, makijażu, oraz wyboru odpowiednich kosmetyków.
Udostępnij

Jesteś na rygorystycznej diecie i poszukujesz przepysznych przekąsek, które nie będą przetworzone oraz pełen cukrów i niezdrowych kalorii? Świetną, o zdrową przekąską będą nasiona dyni. Dynia należy do rodziny dyniowatych — każda zawiera ok. 500 nasion, które swoim kształtem przypominają płaski owal ze stożkowym czubkiem. Nasiona mają kremowy smak i używane są do przygotowywania przepysznych przekąsek, jak również pełnych dań. Wspominane nasiona potrafią zawierać niezwykle duże ilości składników odżywczych, m.in.: magnezu, miedzi, cynku oraz manganu — są również cennym źródłem kwasów tłuszczowych omega 3. Nie tylko zawierają antyoksydanty i fitosterole, ale również witaminy z grupy B, np.: ryboflawinę, niacynę, kwas foliowy oraz kwas pantotenowy. W 100 g nasion znajduje się 559 kalorii ze względu na dużą koncentrację tłuszczu oraz białka. Dowiedz się, jakie właściwości niesie ze sobą jedzenie pestek dyni.


1. Wspomagają zdrowie komórek nerwowych
Nasiona dyni wspomagają prawidłowe funkcjonowanie systemu nerwowego, ponieważ pomagają w produkcji GABA — związku chemicznego występującego w mózgu.

2. Zdrowie prostaty
Nasiona dyni zawierają dużą ilość cynku, dlatego pomagają zapobiegać nowotworowi prostaty. Ekstrakty z nasion dyni lub nierafinowany olej pomagają w leczeniu łagodnego rozrostu prostaty, dzięki dużej zawartości DHEA.

3. Cukrzyca
Nasiona dyni są pomocne w kontrolowaniu insuliny oraz zapobieganiu komplikacjom spowodowanym przez cukrzycę — zmniejszają stres oksydacyjny. Nasiona są bogate w łatwo rozpuszczalne białka, które przyczyniają się do stabilizacji poziomu cukru we krwi. Natomiast fitochemikalia, które w szczególności dostępne są w oleju z nasion dyni, zapobiegają powstawania cukrzycowej choroby nerek.

4. Kobiety w okresie menopauzy
Nasiona zawierają duże ilości fitoestrogenów, które będą pomocne w redukcji skurczy, napadów gorąca, bólów głowy oraz innych objawów związanych z menopauzą.

5. Serce
Nasiona dyni są bogatej w antyoksydanty, błonnik oraz zdrowe tłuszcze, które pozytywnie wpływają na serce. Jednonienasycone kwasy tłuszczowe pomagają obniżyć poziom złego cholesterolu, jednocześnie przywracając znaczne ilości dobrego cholesterolu. Regularne jedzenie pestek może zapobiec chorobom wieńcowym, ponieważ stabilizują profil lipidowy. Obecność magnezu w nasionach zapobiega nagłemu zatrzymaniu akcji serca, zawałom oraz udarom, a także pomaga regulować ciśnienie krwi.

6. Spokojny sen
Nasiona dyni zawierają znaczne ilości tryptofanu, czyli aminokwasów, które są odpowiedzialne za produkcję serotoniny. Jeżeli zjesz przed snem garść nasion dyni, zapewnisz sobie spokojny wypoczynek.

7. Zwiększona dawka żelaza
Nasiona dyni będą doskonałą przekąską dla wegetarian, ponieważ już w 30 g nasion znajduje się 30% dziennego zapotrzebowania żelaza.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
(1)
pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka pełna gwiazdka
Czy porada 7 zastosowań pestek dyni przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema 7 zastosowań pestek dyni? Jeżeli tak czy możesz ją dodać swoją poradę w komentarzu
~Porada 7 zastosowań pestek dyni
09.02.2024
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności