Najlepsze Porady ZdrowieCzy olej palmowy jest taki zły, jakim go piszą? Ocena 5 na podstawie 2 komentarzy

Czy olej palmowy jest taki zły, jakim go piszą?

Czy olej palmowy jest taki zły, jakim go piszą? @pixabay

Przyjęło się, że produktów, w których zawarty jest olej palmowy, nie powinno spożywać się zbyt wiele, ponieważ negatywnie wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu, jednakże czy tak jest naprawdę? Olej palmowy jest tłuszczem pochodzenia roślinnego i można go uznać za jeden z najbardziej popularnych tłuszczy, który jest stosowany we wszelakiego typu produktach na całym świecie. Olej palmowy jest liderem wśród innych tłuszczów jadalnych, ponieważ jest najtańszy w eksploatacji. Poniżej dowiesz się, jak jest produkowany olej palmowy, a także jakie ma właściwości i oczywiście czy jest szkodliwy dla naszego zdrowia!


Czym jest olej palmowy?
Olej palmowy jest olejem roślinnym, który jest produkowany z nasion lub z miąższu palmy oleistej, czyli olejowca gwinejskiego. Olej palmowy na szeroką skalę jest wykorzystywany w technologii oraz produkcji żywności, np. w przypadku lodów, cukierków, mas do ciast oraz masła kakaowego. Oczywiście to tylko jedne z nielicznych zastosowań oleju palmowego, który jest niezwykle uniwersalny. Ze względu na swoją tanią i niezwykle przystępną cenę znalazł nie tylko powszechne zastosowanie w gastronomii, ale również w produkcji kosmetyków czy nawet świec. Olej palmowy dostępny jest na powszechną skalę, jednakże coraz częściej poruszana jest kwestia jego szkodliwości. 

Właściwości oleju palmowego
Olej palmowy charakteryzuje się dość gładką teksturą oraz neutralnym smakiem i zapachem - można go przez długi czas przechowywać bez obawy przed jego zepsuciem. W oleju palmowym znajdują się duże pokłady retinolu, a także charakteryzuje się stabilnością oksydacyjną, która wydłuża zalecaną datę spożycia produktu. Warto wiedzieć, że olej palmowy idealnie znosi wysokie temperatury, a więc może być gotowany w dużych temperaturach. Czysty olej palmowy, a więc nierafinowany jest bogaty w cenne witaminy oraz minerały, jednakże w przemyśle spożywczym stosowany jest głównie olej palmowy rafinowany oraz utwardzony. 

Rafinowany olej palmowy - jak wpływa na zdrowie?
Rafinowany i utwardzony olej palmowy najchętniej wykorzystywany jest do produkcji słodyczy, a więc wszelakiego typu batoników, ciast, czekolad i innych słodkości, które szybko mogą prowadzić do otyłości. Im produkt jest tańszy i bardziej przetworzony, tym bardziej trzeba się w nim spodziewać obecności oleju palmowego. Olej palmowy jest również chętnie wykorzystywany w produkcji masła roślinnego oraz margaryny. Częste spożywanie oleju palmowego rafinowanego może doprowadzić do pojawienia się cukrzycy, chorób serca, a w końcu do otyłości. Olej palmowy znajdziemy w produktach gotowych, przykładowo w bułkach hamburgerowych, gotowych ciastach, a nawet w cieście francuskim. W takich przypadkach olej palmowy połączony jest z dodatkowymi składnikami chemicznymi, które negatywnie wpływają na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. 

Czy olej palmowy jest rzeczywiście szkodliwy?
Istnieją badania udowadniające, że olej palmowy jest szkodliwy dla naszego zdrowia spożywany w dużych ilościach, ponieważ znajdują się w nim tłuszcze trans, które sprzyjają odkładaniu się cholesterolu, co może doprowadzić do zmian o charakterze miażdżycowym, a także innych chorób, które będą szkodliwe dla zdrowia oraz życia. Olej palmowy zaburza prawidłowe działanie metabolizmu, dzięki czemu możemy zauważyć nadwagę i otyłość, szczególnie w przypadku dzieci, które jedzą przetworzoną żywność na porządku dziennym. 

Olej palmowy a ekologia
Warto również wspomnieć, że produkcja oleju palmowego doprowadza do karczowania lasów deszczowych w celu stworzenia na ich terenie plantacji palm olejowych. Lasy deszczowe nie tylko są niezwykle istotne do utrzymania odpowiedniego klimatu na ziemi, ale również są one miejscem, w którym mieszka wiele gatunków zagrożonych wymarciem zwierząt. Wycinanie lasów deszczowych na rzecz sadzenia palm olejowych niezwykle negatywnie wpływa na środowisko. 

Czerwony olej palmowy
Oczywiście nie warto wrzucać do jednego worka wszystkich pojęć związanych z olejem palmowym - nie każdy olej palmowy jest dla nas szkodliwy. Tzw. czerwony olej palmowy, a więc olej nierafinowany uznawany jest za bogactwo karotenoidów, a więc jest dobrym źródeł suplementacji retinolu (witaminy A). Olej palmowy tłoczony na zimno, a więc nierafinowany nie wpływa negatywnie na organizm, lecz wręcz przeciwnie jest źródeł cennych witamin i składników mineralnych. Rafinowanie oleju, a więc jego obróbka z wykorzystaniem wysokiej temperatury całkowicie usuwa z oleju karotenoidy, a także zmniejsza się ilość prozdrowotnych składników. 

Dodaj komentarz

Klara
Najnowszy Komentarz!
Dodano:
0
0

Wiele się dowiedziałam po przeczytaniu tego artykułu.

Zosia
Dodano:
0
0

Warto unikać oleju palmowego.


Najciekawsze porady

Ostatnio komentowane porady

Turystykę określić można mianem podróży w celu zobaczenia i...
Rolka do ubrań i roomba to moje ulubione "sprzęty" odkąd mam...
Jak zarejestrować numer z plusa
Witamina B5 ma pozytywny wpływ na zdrowie naszych włosów.
Wie ktoś może gdzie znajdę te wszystkie wprowadzone obostrzenia ?
Mleka nie powinno się spożywać w wieku dorosłym w dużych...
Ty się tam Pioteer tak nie podpalaj, poczekajmy. Mam wrażenie,...