Obecnie, gdy mamy szeroki dostęp do owoców i warzyw z najodleglejszych zakątków świata, mało kto zaprząta sobie głowę, aby jeść sezonowo. Jedzenie zgodnie z porą roku ma jednak mnóstwo korzyści. Jest dobre zarówno dla twojego zdrowia, ale również dla portfela. Korzystaj więc z darów natury i jedz owoce oraz warzywa, które aktualnie dojrzewają. Dzięki temu dostosujesz organizm do naturalnego rytmu i dostarczysz najlepszych dla niego składników pokarmowych.
Na czym polega jedzenie sezonowe?
Jedzenie sezonowe polega na spożywaniu warzyw oraz owoców, które występują w naszej strefie klimatycznej we właściwym dla nich czasie. Dzięki temu wykorzystujemy je wtedy gdy są dojrzałe, a co za tym idzie smaczne i pełne witamin. Do dojrzewania nie potrzebują dużej ilości sztucznych nawozów, ponieważ warunki klimatyczne są dla nich wtedy optymalne. Warzywa i owoce, które uprawiane są w szklarniach mają mniejszą zawartość witamin i minerał od tych pochodzących z naturalnych upraw. Przykładem są truskawki, które najlepiej smakują właśnie wtedy, kiedy jest na nie "sezon". Wtedy też możemy kupić je najtaniej.
Co jeść w lecie?
Lato i jesień to doskonały czas na jedzenie warzyw i owców. Drzewa uginają się w tym czasie pod ciężarem śliwek, jabłek i gruszek. Polskie pola pełne są warzyw, a lasy obfitują w jagody. To także dobra okazja, aby zrobić przetwory na zimę. Warto pomyśleć zwłaszcza o kiszonkach, które doskonale wpływają na florę bakteryjną i wspomagają układ odpornościowy. Do kiszenia nadają się nie tylko ogórki i kapusta, ale również kalafior, papryka oraz rzodkiewka. Do słoików można wrzucić także wiele innych warzyw i zrobić z nich sałatki, które będą idealne na zimę. Polecane są także konfitury oraz przeciery domowej roboty.
Co jeść w zimie?
Letnią porą jedzenie sezonowe wydaje się proste. Co jednak robić zimą, gdy w polach już nic nie rośnie? Wtedy warto sięgnąć po warzywa korzeniowe, rośliny strączkowe oraz kapustę. Z owoców warto wybierać jabłka i gruszki. W tym czasie można jeść także importowane cytrusy, które w wielu krajach dojrzewają zimową porą. Jako przekąska świetnie sprawdzą się orzechy oraz owoce. Jeśli poczujemy tęsknotę za latem możemy sięgnąć po przygotowane wcześniej przetwory lub mrożonki.