09.02.2024

Jak wybrać grill gazowy? Na co zwrócić uwagę?

Jak wybrać grill gazowy? Na co zwrócić uwagę?

Ocena artykułu

Brak opinii. Podziel się swoją opinią w sekcji komentarzy!

Wraz z nadejściem pierwszych ciepłych weekendów rozpoczyna się sezon grillowy. Coraz więcej osób chce biesiadować bez konieczności kupowania węgla, rozpałki i pilnowania żaru. Jest to możliwe dzięki grillom gazowym. Nowoczesne, praktyczne i bezpieczne modele podbijają rynek. Na co zwrócić uwagę przy ich wyborze? Sprawdź!


Dlaczego warto wybrać grill gazowy?

Grill gazowy to bardzo dobry wybór dla osób, które cenią sobie szybkość i łatwość przygotowywania potraw na zewnątrz. Grillowanie można rozpocząć niemal za naciśnięciem jednego przycisku. Nie potrzebna jest do tego rozpałka, a w zależności od modelu osiągnięcie odpowiedniej temperatury zajmuje tylko kilka minut. Praktycznie nie wydziela dymu, jest łatwiejszy w utrzymaniu czystości niż grill węglowy, a przygotowane w nim potrawy są zdrowsze. To wszystko sprawia, że coraz więcej osób decyduje się na zakup modelu na gaz.

Dobre grille gazowe – na co zwrócić uwagę?

Przy wyborze grilla na gaz warto zwrócić uwagę na kilka kluczowych elementów.

Przeznaczenie: moc, wielkość i pojemność

Wiadomo, że grille gazowe służą do przygotowywania posiłków na świeżym powietrzu. Wielkość urządzenia powinna być dopasowana do Twojego miejsca grillowania i liczby gości, dla których przygotowujesz jedzenie. Pamiętaj, że im większy sprzęt, tym trudniej będzie go przestawić. Jeśli zamierzasz biesiadować w licznym gronie lub przygotowywać jednocześnie różne potrawy, lepiej wybrać grill z kilkoma palnikami. Poza tym zwróć uwagę na moc. Im większa, tym szybciej ruszt osiągnie odpowiednią temperaturę. To wpływa nie tylko na szybkość nagrzewania, ale także smażenia potraw.

Konstrukcja i materiały

Grill na gaz powinien być wykonany z trwałych i odpornych materiałów, takich jak stal nierdzewna lub aluminium. Ważne jest, aby cała konstrukcja zewnętrzna była solidna, stabilna, złożona z grubych ścianek. Pokrywa musi dobrze przylegać, by zapewnić równomierne rozgrzanie wnętrza.

Podczas zakupu grilla gazowego sprawdź także wykonanie rusztu. Powinien być gruby, ciężki, z jak najmniejszą liczbą spawów, wykonany z materiałów odpornych na wysoką temperaturę – najlepiej z żeliwa. Podobnie jest z palnikami. Ich wysoka jakość, np. ze stali nierdzewnej, odpowiada za szybkie nagrzanie wnętrza grilla i równomierne rozprowadzanie ciepła po potrawach.

Nie można zapomnieć również o aromatyzerach, które pojawiły się w następstwie kamieni lawowych. To one odpowiadają za dobrą dystrybucję ciepła w grillu, odparowują tłuszcz i nadają grillowanym potrawom charakterystyczny smak. Ważne, by zajmowały całą przestrzeń pod rusztem i swoją konstrukcją przypominały zespolone stożki ze stali nierdzewnej.

Elementy dodatkowe

Grille gazowe mogą mieć różne funkcje dodatkowe i wyposażenie, takie jak np. termometr, systemy automatycznego zapalania, pojemniki na tłuszcz, półki, szafki itp. Przy wyborze warto zwrócić uwagę na te elementy, które ułatwią Ci grillowanie i będą dla Ciebie przydatne.

Przy wyborze grilla na gaz warto uwzględnić swój budżet. Ceny takich sprzętów są bardzo zróżnicowane – od kilkuset złotych do kilku tysięcy złotych. Na pewno nie warto oszczędzać na jakości, ponieważ tylko solidny grill gazowy posłuży przez lata.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pusta gwiazdka pusta gwiazdka pusta gwiazdka pusta gwiazdka pusta gwiazdka
(0)
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności