Kwiaty cięte to piękna dekoracja każdego wnętrza. Niezależnie od okazji, możemy podarować je bliskim lub ozdobić własny dom. Chociaż większość z nich nie przetrwa dłużej niż kilka dni, istnieją pewne triki, którymi możemy przedłużyć ich świeżość i piękno.
Pierwszą i najważniejszą rzeczą po przyniesieniu bukietu kwiatów do domu jest odcięcie końcówek ich łodyg. Gdy kwiaty zostają przecięte, na końcu łodyg zaczyna szybko tworzyć się rakietka, która blokuje transport wody do kwiatu. Z tego powodu warto po przyniesieniu kwiatów do domu odciąć około 2 cm końcówki łodyg, najlepiej pod kątem, co zwiększa powierzchnię wchłaniania wody. Zabieg ten powinno powtarzać co 2-3 dni. To ważny krok do utrzymania świeżości kwiatów ciętych.
Kolejną istotną kwestią jest wybór odpowiedniego naczynia i wody. Kwiaty cięte najlepiej prezentują się w wysokich, przeszklonych wazonach. Pamiętaj, by wazon był zawsze czysty, dzięki czemu ograniczymy rozwój drobnoustrojów, które mogą przyspieszyć obumieranie kwiatów. Warto też zwrócić uwagę na to, w jakiej wodzie będą stały kwiaty – nie powinna być ona zimna, lepiej jeżeli jest pokojowej temperatury. Przy zmianie wody pamiętajmy również o odcięciu końcówek łodyg.
Pamiętaj o odpowiednim umiejscowieniu kwiatów. Ważne jest, aby kwiaty nie stały w pobliżu owoców, które wydzielają etylen - gaz przyspieszający dojrzewanie owoców, ale również "starzenie" kwiatów. Unikaj też miejsc nasłonecznionych lub korzystaj z zasłon w słoneczne dni. Kwiaty cięte najlepiej czują się w miejscach chłodnych, dobrze jest więc umieścić je z dala od grzejników.