Ciecierzyca, nazywana komercyjnie cieciorką, to roślina należąca do rodziny bobowatych. Pochodzi z zachodniej Azji, jednak była podstawą już w diecie starożytnych Greków i Rzymian. Smakiem przypomina groch i stanowi popularny składnik w potrawach kuchni śródziemnomorskiej. Można jej użyć do przyrządzania wielu różnych dań, a przy tym jej spożywanie bardzo pozytywnie wpływa na organizm człowieka. Stanowi źródło błonnika, reguluje ciśnienie i pomaga w walce o szczupłą sylwetkę. Jakie jeszcze właściwości posiada? Zapraszamy do lektury!
Co zawiera cieciorka?
Składnik ten jest źródłem potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania witamin - tych z grupy B i witaminy E, a także dostarcza składników takich jak żelazo, cynk, magnez czy skrobia. Znajdują się też w niej duże ilości cennego błonnika roślinnego, którzy bardzo łatwo wchłaniany jest przez organizm.
Wpływ ciecierzycy na organizm
Ciecierzyca to jeden z produktów, które wielopoziomowo wzmacniają organizm. Wspomaga ona układ trawienny, zapobiega zaparciom i wspomaga odchudzanie - szybko zaspokaja apetyt, a przy tym daje wrażenie sytości. Pomaga też stabilizować ciśnienie tętnicze, kontrolować poziom cukru we krwi, a także ma korzystny wpływ na stan kości, włosów i paznokci.
W kuchni
Cieciorka to uniwersalny składnik, który sprawdzi się w wielu daniach, zarówno słodkich, jak i słonych. Świetnie komponuje się z kaszami, owocami morza, marchewką czy pomidorami. Może też stanowić bazę dla zup, farszów czy kotletów. By uwypuklić jej smak, warto dodać do niej rozmaryn, kolendrę, curry lub cynamon. Ciecierzyca najbardziej kojarzy się z hummusem, który można wykonać samodzielnie, mieszając ją z pastą sezamową, oliwą, czosnkiem, sokiem z cytryny i przyprawami. Jest także głównym składnikiem falafeli - smażonych w głębokim tłuszczu kulek popularnych na Bliskim Wschodzie. Innym sposobem jej przyrządzenia jest przygotowanie kotlecików, w których zmiesza się ją z jajkiem, solą, pieprzem, papryka, lubczykiem i czosnkiem.