Suszone owoce perfekcyjnie prezentują się umieszczone na choince, wieńcu świątecznym, a także jako samodzielna dekoracja wnętrza. Nie tylko stylowo wyglądają i wprowadzają do wnętrza przytulny charakter, ale również przepięknie pachną, nawiązując do klimatu świąt. Jak wysuszyć owoce: pomarańcze, cytryny, mandarynki lub grejpfruty, aby dekorowały wnętrze w świątecznym klimacie? W końcu, aby poczuć klimat świąt, warto zadbać w swoim domu o odpowiedni zapach!
Kiedy zacząć suszenie?
Suszenie owoców najlepiej rozpocząć już w listopadzie, dzięki odpowiednio wczesnym przygotowaniom Twój dom na święta Bożego Narodzenia napełni się wyjątkowym zapachem oraz klimatem. Suche pomarańcze lub cytryny można porozkładać po mieszkaniu, a także zawiesić na choince w formie stylowych ozdób.
Suszarka do grzybów
Dobrym rozwiązaniem do suszenia plastrów owoców jest wykorzystanie suszarki do grzybów, owoców i warzyw - suszenie potrwa w niej około 6 lub 8 godzin. Wcześniej musisz umyć pomarańcze i pokroić je w ok. centymetrowe paski (nie obieraj ich ze skórki). W czasie suszenia ich w suszarce kontroluj czy są poddawane równomiernemu osuszaniu i czy nie trzeba ich przewrócić na drugą stronę.
Kaloryfer
Kolejną opcją, jeżeli nie masz suszarki do grzybów, jest suszenie owoców na kaloryferze, gdy jest gorący - jednak taki sposób zajmie Ci kilka dni do całkowitego osuszenia owocu. Co zrobić, aby wysuszyć pomarańcze? Wystarczy, że położysz pokrojone wcześniej owoce na tacce metalowej lub na papierze do pieczenia. Jeżeli zamierzasz ususzyć pomarańcze w ten sposób pokrój je na nieco cieńsze paski niże we wcześniej podanym sposobie. Przynajmniej raz dziennie zadbaj o to, żeby odwrócić owoce.
Piekarnik
Owoce możesz również wysuszyć w piekarniku, jednakże stale musisz ich pilnować, ponieważ łatwo jest je przypalić. W taki sposób suszone pomarańcze możesz wykorzystać nie tylko do dekoracji, ale również do stworzenia aromatycznej herbaty rozgrzewającej. Jedną zaletą piekarnika jest to, że owoce można w nim suszyć praktycznie przez cały rok. Na blaszce do pieczenia rozłóż folię aluminiową i ułóż na niej cienko pokrojone plasterki wybranego owocu - zadbaj o to, aby na siebie nie nachodziły. Owoce możesz suszyć w temperaturze 100 stopni przez ok. godzinę lub dwie. Nie zapomnij od czasu do czasu ich obracać. Ciekawym pomysłem jest podarowanie suszonych owoców na drobny prezent, który przewiążesz dekoracyjną wstążką lub zapakujesz w przezroczysty woreczek - obdarowana nimi osoba będzie mogła wrzucać je do herbaty lub udekoruje sobie nimi mieszkanie.