Podświetlona dynia z oczami i uśmiechem to symbol amerykańskiego święta Halloween. W krajach anglosaskich takie lampiony noszą nazwę "Jack-o'-lantern" i stawia się je w oknach lub przy drzwiach by odstraszały złe duchy. Jest to efektowna ozdoba coraz bardziej popularna również w polskich domach. Co ciekawie choć daje ona spektakularny efekt nie jest wcale trudna do wykonania ani pracochłonna. Pod koniec października w naszym kraju dynie dostępne są w szerokim wyborze- od tych mniejszych po duże okazy. Jak zrobić latarnię z dyni? Oto prosty sposób.
Ważne, by dynię zakupić na parę dni przed planowanym zrobieniem ozdoby ponieważ warzywo to może przetrwać poza lodówką od półtora do maksymalnie dwóch tygodni. Warto pamiętać też, że im większa dynia tym więcej pracy nas czeka. Zatem jeśli nie mamy zbyt wiele czasu lub wycinamy razem z dziećmi lepiej kupić kilka mniejszych okazów. Wybierając dynię należy też sprawdzić czy łodyga nie jest zbyt miękka, a kolor wokół niej jest niezmieniony. Do wycinania najlepszy jest nóż z ząbkami- jak do warzyw.
Sposób przygotowania krok po kroku
Na początek należy naszkicować na dyni oczy, usta i nos. Najlepiej zrobić to flamastrem lub mazakiem. Wycinając poszczególne fragmenty przeciągamy nóż w tę i z powrotem, jak podczas piłowania drewna. Górną cześć dyni odcinamy tak, aby utworzyć pokrywę dla lampionu z dyni. W tym celu należy wyznaczyć okrąg wokół łodygi o promieniu około 5 cm. Warzywo tniemy po skosie, kierując czubek ostrza ku środkowi okręgu. Dzięki temu pokrywa nie wpadnie do środka. Kolejnym krokiem po wycięciu jest wyjęcie góry i usunięcie miąższu ze środka warzywa. Po wydrążeniu środka dyni możemy wykorzystać go do spożycia. Na koniec delikatnie wycinamy oczy nos i usta, a brzegi cięcia smarujemy olejem jadalnym, dzięki czemu dłużej zachowają świeży wygląd. Do środka warzywa można włożyć zarówno tradycyjną świeczkę lub podgrzewacz, ale także latarkę czy lampki LED. Wnętrze lampionu można posypać aromatycznymi przyprawami, dzięki czemu dodatkowo będzie on roztaczał piękny zapach.