Gotowanie zdrowych dań z brokułów to nie tylko świetny sposób na urozmaicenie diety, ale również sposób na poprawę stanu zdrowia dzięki bogactwu składników odżywczych zawartych w tym warzywie. Poniżej podpowiemy, jak smacznie przyrządzić brokuły zwracając uwagę na ich właściwości prozdrowotne.
Wybieranie i przechowywanie brokułów
Jak w przypadku każdego warzywa, również tu ważne jest, by zwracać uwagę na jakość produktu. Wybieraj brokuły o ciemnozielonym kolorze, z zaciśniętymi różyczkami – to one zawierają najwięcej wartości odżywczych. Brokuły kupione na zapas przechowuj w lodówce, gdzie utrzymają świeżość przez około tydzień. Pamiętaj, aby przed użyciem dokładnie umyć brokuły, co pozwoli usunąć ewentualne zabrudzenia i bakterie.
Gotowanie brokułów
Podczas gotowania brokułów ważne jest, żeby nie przesadzić z czasem - powinny być al dente, czyli lekko chrupiące. Zbyt długie gotowanie pozbawia brokuły wartości odżywczych. Metoda, którą wybierzesz do gotowania brokułów, także może wpływać na zachowanie ich wartości odżywczych. **Polecana jest metoda na parze**, która jest uważana za najzdrowszą. Gotowanie na parze umożliwia zachowanie jak najwięcej witamin i minerałów.
Zdrowe przepisy z brokułów
Brokuły mogą stanowić bazę dla wielu smacznych i zdrowych potraw. Świetnie sprawdzają się w sałatkach, np. z kurczakiem i jogurtem naturalnym, w zupach kremach, czy jako dodatek do makaronu. Można je również serwować jako zdrową przekąskę, np. w postaci pieczonych różyczek brokułów z dodatkiem oliwy z oliwek, czosnku i chili.
Wartości odżywcze brokułów
Brokuły są bogatym źródłem witaminy C, zawierają także dużo błonnika, który wspomaga trawienie. Ponadto, w brokułach znajdziemy również sporą dawkę kwasu foliowego, potasu, oraz witaminy A i K. Zawierają również składnik zwany sulforafanem, mającym wielokierunkowe działanie prozdrowotne, między innymi antynowotworowe. Pamiętaj jednak, żeby spożywać brokuły z umiarem - mogą one negatywnie wpływać na pracę tarczycy.