09.02.2024

Jak wybrać odpowiednie wino do dania?

Jak wybrać odpowiednie wino do dania?

Ocena artykułu

Brak opinii. Podziel się swoją opinią w sekcji komentarzy!
autor
Autor artykułu
Ewa Wojciechowska
Ewa jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, specjalizującym się w tematach związanych z kulinariami i zdrowym gotowaniem. Jej artykuły zawierają przepisy na smaczne i zdrowe potrawy, porady dotyczące planowania posiłków oraz informacje o wartościach odżywczych różnych produktów.
Udostępnij

Wybranie odpowiedniego wina do dania to sztuka, których sekretami warto się zainteresować. Smak dania możemy wzbogacić, lub zepsuć, decydując się na dobrą lub złą parę. Oto kilka wskazówek, które pomogą podjąć odpowiednie decyzje.


Pierwsze zasady do dobierania wina to uwzględnienie smaku dania Chociaż możemy myśleć, że liczy się tylko osobiste preferencje, są pewne ogólne zasady, które pomogą nam w zdecydowanej większości przypadków. Jeśli nasz obiad to danie bogate w smaku, zdecydujmy się na wino o mocnych, wyrazistych nutach. Dla przeciwwagi, łagodne dania delikatnie podkreśla lekkie wino.

Innym aspektem, który warto uwzględnić, jest regionalność potrawy i wina. W wielu krajach, tradycje kulinarne i winiarskie rozwijały się razem przez wieki. Dlatego bardzo często do potraw w danym kraju pasuje najlepiej tradycyjne regionalne wino. Na przykład, do pikantnych dudków meksykańskich pasowałoby wino z regionu Amador County w Kalifornii, które jest dobrze znane z wytrzymałego na pikantność wina Zinfandel.

Pamiętaj też o kwasowości i taninach w winie. Jeżeli jemy danie tłuste lub ciężkie, warto złamać te smaki kwasowym winem. Taniny natomiast, zawarte w winach czerwonych, dobrze łączą się z tłustymi mięsami. Wino z taninami ma właściwości "czyszczące" dla naszej palety smaków, i dobrze je wypić między kęsami np. steka.

Na koniec, nie zapomnij o deserach i winach do nich. 

Zasady doboru są podobne do tych, które mówią o jedzeniu głównym. Szukamy balansu między słodkim daniem i słodkim winem. Jeżeli deser jest bardzo słodki, spróbujmy dobierać wina półsłodkie lub półwytrawne. Jeżeli deser jest delikatny, wino może być słodsze.
Pamiętaj, że te zasady to jedynie wskazówki, nie są sztywne i niezmiennicze. Wybór zawsze zależy od indywidualnego gustu danego człowieka. Najważniejsze to, aby czerpać prawdziwą przyjemność z połączenia smaku dobrego jedzenia i dobrego wina.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pusta gwiazdka pusta gwiazdka pusta gwiazdka pusta gwiazdka pusta gwiazdka
(0)
Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności