Kiszona kapusta jest doskonałym dodatkiem do obiadu i wielu dań. Możesz z niej zrobić bigos, farsz na pierogi, a także smaczną surówkę. Kiszona kapusta jest bardzo zdrowa, zawiera wiele witamin i dobroczynne dla naszego przewodu pokarmowego bakterie. Ta zrobiona samodzielnie jest najlepsza, a jesień to doskonały czas na jej ukiszenie.
Składniki na kiszoną kapustę
Potrzebna Ci będzie oczywiście biała kapusta w dowolnej ilości, sól - około 2 dag na kilogram kapusty, marchew oraz kminek. To podstawowe składniki na kiszoną kapustę. Niektórzy dodają do niej czosnek, a także ziele angielskie czy liście laurowe, jednak jest to kwestia gustu i oczywiście smaku, jaki chcesz uzyskać. Na początek wypróbuj nasz podstawowy przepis.
Przygotowanie
Kapustę obierz z brzydkich liści, by otrzymać tylko jasną, zbitą główkę. Kilka całych liści odłóż, resztę poszatkuj. Możesz użyć szatkownicy, jak i zwykłego noża, jednak w tym drugim przypadku zajęcie będzie bardziej czasochłonne. Teraz zetrzyj na tarce marchew i dodaj do kapusty razem z kminkiem. Wymieszaj całość. Tak przygotowaną kapustę układaj warstwami w beczce drewnianej albo naczyniu kamionkowym. Pomiędzy kolejne warstwy kapusty syp sól i mocno je ugnieć. Na koniec przykryj kapustę odłożonymi wcześniej liśćmi i zamknij naczynie. Pamiętaj, że może ono być napełnione tylko do 3/4 wysokości, bo kapusta będzie wytwarzać sok podczas kiśnięcia. Nie zamykaj szczelnie naczynia, bo podczas kiszenia wytworzą się gazy. Po 3 dniach odkryj wieko i długą łyżką zrób otwory w zbitej kapuście, by uleciały z niej gazy. Zostaw ją w naczyniu na kolejne 10-12 dni. Kapusta w tym czasie się ukisi i będzie już gotowa.