8 właściwości whisky, które Cię zaskoczą

Whisky to jeden z najszlachetniejszych alkoholi, dzięki któremu nie tylko nie będziesz mieć kaca, ale również lekko wspomożesz swoje zdrowie — oczywiście wszystkie te stwierdzenia będą prawdziwe, gdy będziesz pić ten trunek z umiarem. Whisky jest napojem alkoholowym, który otrzymuje się ze sfermentowanych ziaren, tj. jęczmienia, żyta, kukurydzy, które są poddawane procesowi fermentacji i dojrzewania w drewnianych beczkach. Jest to wódka o złocistej barwie oraz swoistym smaku i zapachu — jeżeli potrafisz pić alkohol z głową, to korzystnie wpłynie on na twój organizm. Poniżej znajdziesz kilka najciekawszych właściwości whisky.
1. Mało kalorii
Whisky jest niskokaloryczna w porównaniu do innych alkoholi, np. win czy piw. Można spożywać ją bez większych obaw o wagę, chociaż w swoim składzie zawiera niewielkie ilości cukru.
2. Pobudza serce do pracy
Whisky, wino oraz ciemne piwo mogą korzystnie wpłynąć na pracę twojego serca. Wspomniane trunki zmniejszają ryzyko zatorów żylnych, co doskonale sprawdza się w profilaktyce zawału serca oraz udaru. Dodatkowo w whisky zawarte są przeciwutleniacze, które hamują rozkładanie się złego cholesterolu w żyłach. Co więcej, trunek zwiększa poziom dobrego cholesterolu we krwi.
3. Działanie przeciwnowotworowe
Jak już wspomnieliśmy whisky to bogate źródło przeciwutleniaczy, w szczególności kwasu elagowego, który chroni DNA przed niekorzystnym działaniem wolnych rodników zmniejszających ryzyko formowania się komórek rakowych.
4. Poprawia funkcjonowanie mózgu
Umiarkowane picie whisky, zmniejsza ryzyko zachorowania na demencję oraz chorobę Alzheimera. Mózg zostaje pobudzony do pracy, co chroni go przed starzeniem.
5. Zwalcza stres
Stres jest zapalnikiem do zyskania wielu chorób, jednakże jego nadmiar można bez problemu zwalczyć szklaneczką whisky dla rozluźnienia. Trunek koi nerwy oraz zmniejsza niepokój. Co więcej, poprawia krążenie krwi, co przekłada się na lepsze dotlenienie — w takim sposób człowiek uwalnia się od niezdrowego napięcia.
6. Pomaga w trawieniu
Od dawna whisky spożywana jest w celu poprawy trawienia — odbywało się to w podobny sposób, jak dzisiaj podaje się wino po posiłku. Jednakże whisky działa również w drugą stronę. Szklaneczka wypita przed posiłkiem ogranicza apetyt oraz powstrzymuje przed przejedzeniem. Parę łyków whisky ochroni cię przed niestrawnością oraz niechcianym bólem brzucha.
7. Alkohol dla cukrzyków
Whisky nie zawiera w swoim składzie węglowodanów, dlatego można je spokojnie spożywać, nawet gdy jesteś diabetykiem — oczywiście w umiarkowanych ilościach!
Dodaj komentarz
Ciekawy artykuł
Porady Kulinarne Czy porada 8 właściwości whisky, które Cię zaskoczą pomogła Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema 8 właściwości whisky, które Cię zaskoczą? Jeżeli tak koniecznie dodaj swoją poradę w tematyce wypoczynek w komentarzu
idealna porada do kuchni