Na wigilijnych stołach od wielu lat króluje karp, który niejako stał się symbolem Bożego Narodzenia. Wiele osób nie wyobraża sobie wigilijnej wieczerzy bez wspomnianej ryby. Jednakże spora część osób postuluje, że odpycha ich charakterystyczny zapach, posmak oraz dość dużą liczbą ości. Kontrowersje wzbudzają stosowane w hodowlach pasze, które sprawiają, że w karpiach jest większa ilość tłuszczu niż białka, a także zanieczyszczone zbiorniki, w których karpie są przetrzymywane. Chcesz zastąpić karpia inną rybą, ale nie wiesz jaką? Wszystkiego dowiesz się poniżej.
1. Łosoś — jest to dosyć tłusta ryba, która jest cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dzięki cennym wartościom może obniżyć poziom złego cholesterolu, chroni przed miażdżycą oraz innymi chorobami serca. Jedzenie tego gatunku ryby wzmocni odporność i zmniejszy ryzyko wystąpienia cukrzycy typu 2. Łosoś jest bogatym źródłem witaminy D oraz witam z grupy B, a także selenu, fosforu i magnezu. Z racji tego, że łosoś jest tłustą rybą, idealnie nadaje się do pieczenia oraz grillowania — mięso będzie soczyste, a jednocześnie delikatne. Łososia najlepiej będzie obficie pokropić cytryną oraz doprawić do smaku, a następnie piec w żaroodpornym naczyniu.
2. Dorsz atlantycki — jest to idealnie rozwiązanie dla osób, które nie przepadają za charakterystycznym zapachem oraz smakiem ryb. Dorsz ma delikatny smak, zapach oraz miłą konsystencję. Jest to chuda ryba, która dostarczy do organizmu cenne składniki odżywcze — białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, minerały oraz witaminy. Regularne spożywanie dorsza poprawia odporność, wzrok oraz kondycję kości. Dorsz nadaje się zarówno do pieczenia, duszenia, jak i smażenia. Warto przyprawić go aromatycznymi przyprawami, np. czosnkiem, kurkumą, odrobiną chili oraz niewielką ilością oliwy, a następnie piec w piekarniku. Dorsz będzie świetnie smakował również smażony.
3. Pstrąg — słodkowodna ryba znana jest z bladoróżowego koloru oraz delikatnego mięsa. Szczególnie polecana jest osobom na diecie oraz zmagającym się z przewlekłymi chorobami, np. cukrzycą oraz miażdżycą. Pstrąg zawiera w sobie witaminę A i E, jak również D. Dzięki takiemu składowi odżywczemu poprawi kondycję skóry, włosów i paznokci. Pstrąg świetnie nadaje się do gotowania, grillowania i pieczenia.
4. Halibut — delikatny smak i mięsista konsystencja to główne atuty tej ryby. Zawiera ona więcej białka niż tłuszczów i jest cennym źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych, witamy D oraz witamin z grupy B. Halibut to idealna ryba na wigilijny stół, ponieważ świetnie smakuje w wersji pieczonej, smażonej, grillowanej czy gotowanej.