Sezon grillowy w pełni! To świetna okazja do tego, żeby spędzić wolny czas z rodziną i przyjaciółmi oraz spróbować smakowitych potraw. Zanim jednak zaczniemy grillować, należy mieć na uwadze, że niektórych produktów nie powinniśmy kłaść na ruszcie, ponieważ jest to bardzo niezdrowe.
Początkiem maja rozpoczął się sezon na grilla. Grillowanie ma dla Polaków szczególny wymiar. Nie jest ono tylko sposobem na przygotowywanie potraw, ale sposobem spędzania wolnego czasu. Na grilla kładziemy niemal wszystko - mięso, warzywa, pieczywo. Należy jednak zachować ostrożność, ponieważ niektóre z nich powinno trzymać się z daleka od rusztu. Wiele osób nie ma nawet o tym pojęcia przez co nieświadomie szkodzi swojemu zdrowiu.
Jakich produktów nie powinniśmy grillować?
Powinniśmy unikać grillowania mięs i wędlin zawierających saletrę. Ulega ona podczas tego procesu rozkładowi, przez co wydzielają się szkodliwe związki, na przykład nitrozoaminy, które uznawane są za rakotwórcze. Nie powinniśmy zatem grillować mięsa peklowanego, które zawiera saletrę. Wybierajmy chude mięso i ryby, zamiast tłustych. Skapujący tłuszcz również wydziela toksyczne substancje.
Należy uważać również na warzywa. Choć są one utożsamiane ze zdrowiem i mnóstwem witamin, nie wszystkie nadają się na grilla. Przykładowo ziemniaki pod wpływem obróbki termicznej wydzielają akrylamid, który jest również bardzo niebezpieczny dla zdrowia. Nie powinniśmy także grillować ogórków i marchewek. Świetnie za to sprawdzą się cukinie, pieczarki, bakłażany, pomidorki cherry oraz cebule, z których można przygotować smakowite szaszłyki.
Czego używać do rozpalania grilla?
Oprócz niewłaściwych produktów często popełniamy również wiele innych błędów podczas grillowania. Do najczęstszych należy stosowanie podpałek. Starajmy się unikać tych sztucznych, dostępnych w sklepach. Nie tylko są niezdrowe, ale często sprawiają, że dania z grilla tracą na aromacie. Do palenia używajmy wyłącznie węgla drzewnego z drzew liściastych. W iglastych znajdują się żywice, które również uwalniają szkodliwe substancje podczas spalania.
Na koniec kilka rad, dzięki którym grillowanie będzie nie tylko zdrowsze, ale i smaczniejsze.
- Pamiętaj, aby zawsze stosować czysty, umyty grill. Nie może być na nim pozostałości i resztek po poprzednim grillowaniu.
- Nigdy nie jedz przypalonych fragmentów.
- Mięso warto zamarynować przed pieczeniem. Ograniczy to ilość szkodliwych substancji.
- Kładź potrawy na ruszcie dopiero wtedy, gdy grill będzie mocno rozgrzany.
- Podczas grillowania powinniśmy stosować również podkładki z folii aluminiowej. Zabezpieczają one potrawy przed spaleniem, a ponadto pozwalają zachować więcej wartości odżywczych.