09.02.2024

Jak przygotować domowe lody bez maszyny do lodów?

Jak przygotować domowe lody bez maszyny do lodów?

Ocena artykułu

Brak opinii. Podziel się swoją opinią w sekcji komentarzy!
autor
Autor artykułu
Ewa Wojciechowska
Ewa jest redaktorem portalu najlepsze-porady.pl, specjalizującym się w tematach związanych z kulinariami i zdrowym gotowaniem. Jej artykuły zawierają przepisy na smaczne i zdrowe potrawy, porady dotyczące planowania posiłków oraz informacje o wartościach odżywczych różnych produktów.
Udostępnij

Lody są ulubionym deserem wielu osób niezależnie od wieku. Wielokrotnie jednak, aby zrobić je w domu wykorzystuje się jest maszynę do lodów. Czy jednak bez niej nie da się przygotować samodzielnie tego słodkiego przysmaku? Oczywiście, że tak i właśnie do tego celu przyda się ta porada.


Pierwszym, podstawowym krokiem do przygotowania domowych lodów jest wybór odpowiednich składników. Najprostsze lody bazują na śmietance, ale możemy z powodzeniem wykorzystać mleko skondensowane, jogurt, owoce jak jagody, truskawki czy banany, czy też inne składniki jak miód, czekolada, nutella. Ważne, aby były to produkty dobrej jakości, bo to od nich zależy smak naszych lodów. Do przygotowania podstawowej wersji lodów kremowych potrzebujemy 500 ml śmietanki kremówki, 300 gram cukru, 5 żółtek oraz 1 łyżeczkę naturalnej esencji waniliowej.

Po wyboru składników przystępujemy do przygotowania mieszanki. Najpierw ubijamy śmietankę na sztywną pianę. Żółtka cienkim strumieniem łączymy z lekko podgrzanym cukrem ciągle miksując, aby nie powstały grudki. Następnie do tej masy dodajemy powoli ubite wcześniej śmietanki i wanilię. Całość mieszamy tak, żeby składniki dobrze się połączyły i utworzyły gładką masę.

Kiedy mamy już naszą „bazę” jesteśmy gotowi na zamrażanie. Pamiętaj, że proces ten będzie trwał kilka godzin, więc warto zrobić to na noc. Przelewamy naszą masę do pojemnika, najlepiej posiadającego szczelne wieko, i wkładamy do zamrażarki. Co godzinę przez 3 pierwsze godziny zamrażania mieszamy masę widelcem, aby uniknąć powstawania dużych kryształków lodu. Po tym czasie pozostawiamy nasze lody do całkowitego stwardnienia.

Ostatnim etapem jest podanie naszych domowych lodów. Tutaj ogranicza nas jedynie nasza wyobraźnia. Możemy dodać do nich gorące sosy owocowe, polewę czekoladową, posypać posypkami czy też podać z bitą śmietaną. Ważne jednak, aby po wyjęciu lodów z zamrażarki odczekać 5-10 minut – dzięki temu będą one bardziej kremowe.

Opinie na temat artykułu

Średnia ocena
pusta gwiazdka pusta gwiazdka pusta gwiazdka pusta gwiazdka pusta gwiazdka
(0)

Nowe artykuły

Losowe artykuły

Zamknij
Twoja prywatność
Ta strona wykorzystuje pliki cookies. Informacje te wykorzystywane są tylko do celów statystycznych w celu usprawnienia działania serwisu.
Zaakceptuj
Polityka prywatności