Wybranie odpowiedniego wina do dania to sztuka, których sekretami warto się zainteresować. Smak dania możemy wzbogacić, lub zepsuć, decydując się na dobrą lub złą parę. Oto kilka wskazówek, które pomogą podjąć odpowiednie decyzje.
Pierwsze zasady do dobierania wina to uwzględnienie smaku dania Chociaż możemy myśleć, że liczy się tylko osobiste preferencje, są pewne ogólne zasady, które pomogą nam w zdecydowanej większości przypadków. Jeśli nasz obiad to danie bogate w smaku, zdecydujmy się na wino o mocnych, wyrazistych nutach. Dla przeciwwagi, łagodne dania delikatnie podkreśla lekkie wino.
Innym aspektem, który warto uwzględnić, jest regionalność potrawy i wina. W wielu krajach, tradycje kulinarne i winiarskie rozwijały się razem przez wieki. Dlatego bardzo często do potraw w danym kraju pasuje najlepiej tradycyjne regionalne wino. Na przykład, do pikantnych dudków meksykańskich pasowałoby wino z regionu Amador County w Kalifornii, które jest dobrze znane z wytrzymałego na pikantność wina Zinfandel.
Pamiętaj też o kwasowości i taninach w winie. Jeżeli jemy danie tłuste lub ciężkie, warto złamać te smaki kwasowym winem. Taniny natomiast, zawarte w winach czerwonych, dobrze łączą się z tłustymi mięsami. Wino z taninami ma właściwości "czyszczące" dla naszej palety smaków, i dobrze je wypić między kęsami np. steka.
Na koniec, nie zapomnij o deserach i winach do nich.
Pamiętaj, że te zasady to jedynie wskazówki, nie są sztywne i niezmiennicze. Wybór zawsze zależy od indywidualnego gustu danego człowieka. Najważniejsze to, aby czerpać prawdziwą przyjemność z połączenia smaku dobrego jedzenia i dobrego wina.