Własnoręczne przygotowywanie mleka migdałowego to świetna alternatywa dla tych, którzy poszukują zdrowszych lub wegańskich alternatyw dla krowiego mleka. Jest to proces, który jest prosty, szybki i, co najważniejsze, nie wymaga specjalistycznego sprzętu.
Zacznij od kupienia migdałów
Wybierz bogate w smaku, surowe (nienadmuchiwane), niesolone i najlepiej organiczne migdały. Wystarczy około jednej szklanki, aby zrobić około dwóch szklanek mleka. Pamiętaj, że im więcej migdałów użyjesz, tym kremowe i bardziej intensywne będzie mleko.
Przygotowanie migdałów
Pierwszym krokiem jest namaczanie migdałów. Ten proces nie tylko ułatwia proces mielenia migdałów, ale także pomaga uwolnić składniki odżywcze i neutralizować enzymy, które mogą utrudniać trawienie. Do namaczania migdałów najlepiej użyć czystej, filtrowanej wody. Przy jednej szklance migdałów dodaj 2-3 szklanki wody. Po prostu umieść migdały w dużej misce, dodaj wodę, przykryj i pozostaw na noc.
Przejdź do procesu siekania
Gdy migdały już się namoczą, odcedź water i przełóż migdały do blendera. Dodaj do nich dwie szklanki świeżej, czystej wody. Miel migdały na wysokich obrotach przez około 1-2 min. Po tym czasie powinieneś mieć gładką, mleczną ciecz.
Ostatni krok - przecedzenie
To jest ten moment, kiedy z mlecznej cieczy stworzymy nasze mleko migdałowe. Do przecedzania idealna będzie gaza do sera, sitko do mleka roślinnego lub bardzo drobne sitko. Umieść swój wybrany filtr na górze dużej miski lub dzbanka, a następnie powoli wlej mieszankę migdałową do filtru. Pozwól, aby płyn swobodnie przesiąkał, a następnie delikatnie, ale mocno, ściśnij resztę płynu. To, co zostaje w filtrze, jest migdałowym „pulplem”, który można zastosować, na przykład do pieczenia, a to co masz w naczyniu to świeże, domowej roboty mleko migdałowe!
Jak widzisz, zrobienie mleka migdałowego w domu jest proste, szybkie i nie wymaga specjalistycznego sprzętu. Co więcej, jest to świetna alternatywa dla krowiego mleka dla osób szukających zdrowszych lub wegańskich alternatyw. Smacznego!