Robienie własnego domowego jogurtu może wydawać się zadaniem skomplikowanym, ale nie musi tak być. W rzeczywistości jest to proste do zrealizowania i wymaga tylko kilku składników oraz trochę cierpliwości. Przygotowanie jogurtu w domu ma wiele zalet - możemy kontrolować skład (unikając chociażby dodatku konserwantów), a także sam smak jogurtu. Przygotujmy więc swoje kuchnie na domowy jogurt!
Składniki, które będą Ci potrzebne
Będziemy potrzebować:
-1 litra mleka** (pełnotłustego, chudego bądź roślinnego)
-kilka łyżek naturalnego jogurtu
Oto sekret! Jogurt, jaki kupujemy w sklepie, zawiera niezbędne kultury bakterii, które pomogą nam w „zakwaszeniu” naszego produktu. Jeśli planujesz robić jogurt często, warto zainwestować w specjalne probiotyczne startery do robienia jogurtu, które dostępne są w internetowych sklepach z naturalnymi produktami spożywczymi.
Przygotowanie jogurtu
Wlewamy mleko do garnka i podgrzewamy go na średnim ogniu, cały czas mieszając. Mleko nie powinno zagotować się, celujemy w temperaturę ok. 43-46 stopni Celsjusza. Kiedy mleko osiągnie odpowiednią temperaturę, zdejmujemy garnek z ognia i odczekujemy kilka minut. Następnie dodajemy do niego jogurt lub starter, mieszając dokładnie. Jak tylko składniki będą połączone, przekładamy je do słoików.
Fermentacja
Teraz nasza mieszanka musi sfermentować. Słoiki z jogurtem powinny być przechowywane w ciepłym miejscu, najprościej w piekarniku. Pamiętaj, aby temperatura nie przekraczała 46 stopni Celsjusza (jeśli mamy piekarnik z termoobiegiem, ustawiamy go na najniższą możliwą temperaturę). Proces fermentacji trwa przeważnie od 5 do 10 godzin. Czas ten zależy od indywidualnych preferencji – im dłużej potrwa proces, tym jogurt będzie kwaśniejszy.
Ostatnie kroki i gotowy jogurt!
Po zakończeniu fermentacji, wyjmujemy jogurt z piekarnika, a następnie wstawiamy go do lodówki na co najmniej 3 godziny - najlepiej na całą noc. Po tym czasie nasz domowy jogurt będzie gotowy do spożycia! Powstały jogurt naturalny możemy jeść samodzielnie, lub doprawić według własnego uznania – np. miodem, owocami czy ulubionymi orzechami. Pamiętajmy, że kilka łyżek tego jogurtu możemy odłożyć na bok, aby posłużyły nam jako starter do następnej partii. W ten sposób zamykamy cykl produkcji domowego jogurtu.
Tak jak widzisz, zrobienie własnego jogurtu w domu to nic trudnego. Wymaga tylko odrobiny cierpliwości i kilku podstawowych składników. Smak i zdrowotne korzyści płynące z domowego jogurtu na pewno wynagrodzą Ci ten niewielki trud.