Mus z awokado jest doskonałym dodatkiem do kanapek, sałatek, tacos, nachos, czy jako dip do chipsów i warzyw. Ciesz się własnoręcznie zrobionym mus z awokado!
Wybierz odpowiednie składniki
Mus z awokado jest bardzo prosty do przygotowania, ale klucz do idealnego musu polega na wybraniu najwyższej jakości składników. Na początek, potrzebujesz świeżych awokado. Najlepsze awokado do musu są te, które są dojrzale, ale nie przejrzałe. W idealnym przypadku powinny być ciemnozielone, mają miekką, ale nie za miękką skórę. Jeśli awokado jest zbyt twarde, nie doda ono musowi kremowej tekstury, a jeśli jest zbyt miękkie, może wprowadzić nieprzyjemne, gnilne nuty. Musisz również zapewnić dobrej jakości cytrynę; świeża cytryna doda odpowiednią ilość kwasowości, która podkreśli smak awokado.
Zrób odpowiednie przygotowania
Przed rozpoczęciem, upewnij się, że masz odpowiednie narzędzia. Potrzebujesz mocnego blendera lub miksera, aby uzyskać gładki mus. Prawidłowe przygotowanie awokado również ma znaczenie. Gdy urwiesz awokado na pół, wyjmij pestkę przy pomocy łyżki, a następnie delikatnie wydrąż miąższ. Zwróć uwagę na to, żeby nie zgnieść miąższu awokado, żeby nie stracił on swojej kremowej konsystencji. Nie zapomnij również o cytrynie. Wystarczy wycisnąć z niej sok na wydrążone awokado.
Wrzuć wszystko do blendera
Teraz, gdy masz wszystko gotowe, czas zacząć blendowanie. Wrzuć miąższ awokado i sok z cytryny do blendera. Możesz dodać do smaku szczyptę soli, która pomoże podkreślić smak awokado, oraz, jeżeli chcesz płynniejszą konsystencję, odrobinę wody. Blenduj wszystko razem, aż osiągniesz pożądaną teksturę. Pamiętaj, że tę konsystencję można dostosować według własnego upodobania, dodając więcej wody do musu z awokado, jeśli wolisz rzadszy mus, lub mniej, jeśli wolisz gęściejszy mus.
Dopraw do smaku
Ostatnim krokiem jest doprawienie do smaku. Możesz dodać trochę dodatkowego soku z cytryny, jeśli chcesz bardziej kwasowego smaku, lub dodać więcej soli, jeśli uważasz, że tego potrzebuje. Możesz także dodać odrobinę czosnku w proszku lub sproszkowanego chilli, jeśli lubisz pikantniejszy smak. Najważniejsze, to pamiętaj o próbowaniu musu na każdym etapie, aby upewnić się, że ma on idealny smak.