Jedną najbardziej znanych i popularnych nalewek jest orzechówka. Jest ona stosowana od wielu pokoleń na dolegliwości żołądkowe. Niektórzy uważają, że jest skuteczną ochroną przed grypą żołądkową ponieważ zielone orzechy mają właściwości bakteriobójcze. Orzechy to bogactwo wartości odżywczych i mineralnych. Mają wysoką zawartość witaminy B oraz E, które bardzo pozytywnie wpływają na układ odpornościowy człowieka. Dodatkowo dzięki dużej zawartości tłuszczów świetnie działają na obniżenie poziomu złego cholesterolu. Posiadają też dużo kwasu omega-3 oraz kwasu foliowego. Świetnym sposobem na ich przetworzenie jest przygotowanie z nich nalewki. Okazuje się, że popularna orzechówka to nie tylko pyszny trunek, ale także środek leczniczy. Pomaga w problemach żołądkowych i wzmacnia organizm. Warto wspomnieć, że orzechy na nalewkę najlepiej zebrać w czerwcu kiedy są zielone i miękkie. Jak zrobić nalewkę orzechową? Oto prosty przepis.
Składniki:
- 10 młodych zielonych orzechów włoskich
- pół szklanki cukru
- 0,5 litra wódki lub szklanka spirytusu ze szklanką wody
Sposób przygotowania:
Orzechy powinny być odpowiednio miękkie i niedojrzałe by móc je pokroić w ćwiartki. Po wykonaniu tej czynności orzechy wrzucamy do słoja i zasypujemy cukrem. Następnie należy je odstawić na dwa tygodnie, by puściły sok. Po tym czasie zalewamy je wódką. Gotową nalewkę odstawiamy wówczas na kolejne 3-4 tygodnie. Po tym czasie wystarczy ją odcedzić i rozlać ja do butelek i gotowe.