Morele to pyszne i zdrowe owoce. Zajadamy się nimi w połowie lata kiedy trwa na nie sezon. Zawierają przeciwutleniacze, które mają działanie antynowotworowe i przeciwstarzeniowe. Co więcej morele pozytywnie wpływają na trawienie i pracę nerek oraz działają zasadotwórczo. Z tego względu są szczególnie polecane są osobom cierpiącym na nadkwasotę. Dzięki dużej ilości potasu regulują też ciśnienie krwi. Zawierają dużo żelaza , wapnia , fosforu, witaminę B, C, PP oraz błonnik.
Morele najlepiej zjeść od razu po zerwaniu lub przerobić je na dżem , konfiturę, aromatyczny likier czy pyszną nalewkę. Morelówka to jedna z najłatwiejszych do przygotowania nalewek. Nadaje się do spożycia już po 6 miesiącach. Uwielbiają ją zwłaszcza kobiety ze względu na słodki smak, piękny kolor i aromat. Jak zrobić nalewkę morelową? Oto prosty przepis.
Składniki:
- 500 g moreli
- 300 g cukru
- 500 ml wody
- 1 l spirytusu rektyfikowanego
Przygotowanie
Po umyciu owoców przekrawamy je na pół i wyjmujemy pestki. Miażdżymy je. Gotujemy syrop z cukru i szklanki wody. Następnie wrzucamy do niego zmiażdżone pestki i owoce. Wywar należy zagotować i odstawić na całą noc. Rano filtrujemy płyn przez sitko wyłożone gazą. Przelewamy go do słoja. Na koniec wlewamy do niego spirytus rozcieńczony pozostałą wodą. Ważne by była przegotowana. Słój zamykamy i odstawiamy na trzy miesiące. Po tym czasie ponownie filtrujemy nalewkę np przez filtr do kawy i przelewamy do butelek. Odstawiamy na kolejne trzy miesiące i gotowe. Smacznego!