Najlepsze Porady KulinariaSkrobia ziemniaczana – dlaczego warto mieć ją w domu? Ocena 5 na podstawie 3 komentarzy

Skrobia ziemniaczana – dlaczego warto mieć ją w domu?

Skrobia ziemniaczana – dlaczego warto mieć ją w domu?

Bez wątpienia do produktów spożywczych, które warto mieć w swojej kuchni, zaliczyć należy skrobię ziemniaczaną. Stanowi ona bowiem nieodłączny składnik regionalnych polskich dań i z powodzeniem jest używana od dziesięcioleci. Co ważne, ma zastosowanie nie tylko kulinarne, ale także kosmetyczne – świetnie wpływa bowiem na skórę i włosy. Dlaczego warto mieć ją w domu i czy skrobia ziemniaczana jest tym samym co mąka ziemniaczana?


Kulinarne zastosowanie skrobi ziemniaczanej

Kluski śląskie, kluski szare, budyń, kisiel czy zagęszczacz do sosów i zup – to najczęstsze zastosowanie, jakie w polskiej kuchni ma skrobia ziemniaczana. Produkt ten jest niezwykle wydajny, dlatego w sklepach można spotkać skrobię w opakowaniach wynoszących zaledwie 500 g. Bez obaw, starczy ona na długo. Warto jednak postawić na kilogramowe opakowanie, bo skrobię można stosować nie tylko w kuchni, ale o tym będzie za chwilę.

Oprócz dań typowo obiadowych, deserów sosów i zup, skrobię ziemniaczaną dodaje się również do wypieków – w tym ciast i chlebów. Przy czym produkt ten doskonale sprawdza się w dietach bezglutenowych, ponieważ skrobia ziemniaczana nie zawiera w sobie tego alergizującego białka. Cechami dla niej charakterystycznymi jest:

  • bezwonność
  • śnieżnobiała barwa
  • sypkość
  • bardzo wysoka lepkość po dodaniu wody (tworzy kleik)
  • brak smaku

Co ciekawe, skrobia ziemniaczana określana jest często jako mąka ziemniaczana. Niektórzy producenci używają nawet takiej nazwy na opakowaniach. Czy prawidłowo?

Skrobia ziemniaczana a mąka ziemniaczana

Mąka ziemniaczana jest czymś innym niż skrobia. Produkt ten pozyskuje się z gotowanych ziemniaków, natomiast skrobia ziemniaczana wytwarzana jest z surowych bulw pędów ziemniaka. Ponadto mąka ziemniaczana ma ciemniejszą barwę i czuć w niej charakterystyczny zapach oraz posmak ziemniaka. Poza tym jest ona o wiele rzadziej spotykana niż skrobia. Przed zakupem warto jednak sprawdzić w opisie produktu, z czym mamy do czynienia.

Inne zastosowanie skrobi ziemniaczanej

Skrobię ziemniaczaną z powodzeniem stosuje się w kosmetyce. Jej właściwości łagodzące podrażnienia świetnie sprawdzają się przy pielęgnacji skóry – zarówno u dorosłych, jak i dzieci. Ze skrobi można zrobić także odżywkę na włosy chroniącą przed ich przetłuszczaniem. Oprócz tego jest ona tradycyjnym składnikiem krochmalu. Można jej również używać jako odplamiacza, posypując nią plamę i wcierając ją delikatnie w materiał. Poza kulinarne zastosowanie skrobi jest jeszcze szersze – używa się jej głównie w przemyśle do celów technicznych, a także jako zagęszczacza czy wypełniacza.

Dodaj komentarz

Skrobia ziemniaczana – dlaczego warto mieć ją w domu?
Najnowszy Komentarz!
Dodano:
facebook like 42
facebook unlike 1

uwielbiam

Porada Skrobia ziemniaczana – dlaczego warto mieć ją w domu?
Dodano:
facebook like 273
facebook unlike 1

Porady Kulinarne Czy nasza porada Skrobia ziemniaczana – dlaczego warto mieć ją w domu? przydała Ci się ? Może masz jakiś inny pomysł lub poradę na tema Skrobia ziemniaczana – dlaczego warto mieć ją w domu?? Jeżeli tak koniecznie dodaj swoją radę w tematyce wypoczynek w komentarzu

Skrobia ziemniaczana – dlaczego warto mieć ją w domu?
Dodano:
facebook like 9
facebook unlike 0

Pozdrawiam Daria Sikorska


Podobne porady - warto przeczytać

Ostatnio komentowane porady

Jakie proporcje ?
sprawdza się! polecam
Znakomity artykuł, bardzo dobrze sie go czyta. Wiele...
Zdecydowanie najlepsza szarlotka wychodzi z odmiany...
Chyba każdy uwielbia domowy piernik.
Banalnie prosty przepis
Najlepsze porady Kulinarne Czy opis porady Jak zrobić nalewkę...