Korzeń imbiru to przyprawa, która najczęściej stosowana jest w kuchni, ale również w medycynie naturalnej, ponieważ wykazuje działanie lecznicze, a więc przeciwzapalne oraz przeciwbakteryjne, która łagodzi wszelkie dolegliwości związane z zapaleniem dróg oddechowych. Imbir jest także przyprawą, która często bywa podawana osobom chorym na chorobę lokomocyjną, ponieważ udowodniono, że łagodzi związane z nią przykre dolegliwości. W imbirze znajduje się wiele cennych właściwości, dlatego warto stosować go jako dodatek do herbaty, kawy, a nawet codziennych obiadów, szczególnie porą roku, jaką jest jesień. Jakie jeszcze właściwości ma imbir?
Co robi dla nas imbir?
W imbirze znajduje się przede wszystkim witamina C, B1, B2, E, A i K - dostępne są tutaj duże pokłady kwasu foliowego oraz cennych minerałów: wapnia, fosforu i potasu, które są niezwykle ważne w codziennej diecie. W imbirze znajdują się cenne olejki eteryczne oraz żywica, które wykazują działanie przeciwzapalne i przeciwbakteryjne, a nawet jak wspomniano wcześniej wykrztuśne. Imbir podany z ciepłą herbatą i miodem może łagodzić kaszel, jak również działać przeciwbólowo czy przeciwgorączkowo. Imbir z herbatą oraz dodatkiem cynamonu czy kurkumy będzie miał przede wszystkim właściwości rozgrzewające, które pozwolą nam pozbyć się uporczywej gorączki. Warto wiedzieć, że imbir przez wielu uważany jest za afrodyzjak, który wzmacnia ukrwienie narządów płciowych.
Imbir, a ukrwienie komórek
Imbir znany jest z tego, że zmniejsza lepkość krwi, a więc zmniejsza się możliwość wystąpienia zatorów czy zakrzepów. Co więcej, spożywanie imbiru podniesie ciśnienie i poziom dobrego cholesterolu, dzięki czemu nie tylko zauważymy znaczną poprawę pracy serca, ale również witalności i ogólnej koncentracji. Właśnie dlatego imbir, warto spożywać szczególnie w okresie jesiennym i zimowym, a także w okresie zwiększonego wysiłku psychicznego czy fizycznego.
Imbir, a układ trawienny
Regularne spożywanie imbiru pozwoli Ci zwalczyć niemal wszystkie dolegliwości związane z układem pokarmowym, ponieważ imbir działa rozkurczowo, a więc przyczynia się do likwidowania wzdęć, ma działanie moczopędne oraz przyczynia się do zwiększenia produkcji śliny. Spożywanie imbiru, np. w herbatach wspomoże nasz apetyt, a także będzie łagodzić mdłości. Imbir jest świetnym antidotum dla osób, które mają problem z rozgrzaniem się, ponieważ poprawia on ukrwienie i dotlenienie ciała.
Dla kogo imbir nie jest dobry?
Imbiru przede wszystkim nie powinny spożywać dzieci do 12. miesiąca życia, ponieważ nie mają one wystarczająco rozwiniętego podniebienia, a imbir jest przyprawą dość ostrą. Spożywanie imbiru raczej odradza się również osobom, które chorują na refluks żołądkowy i wrzody dwunastnicy czy nawet wrzody żołądka. Imbiru nie powinny również przyjmować osoby, które zmagają się z nadciśnieniem tętniczym, ponieważ tak jak wcześniej wspomniano, jest to przyprawa, które przyczynia się do znacznego ukrwienia komórek oraz podniesienia ciśnienia krwi.
Imbir w kuchni - gdzie najlepiej się sprawdzi?
Imbir to przyprawa, która najlepiej sprawdzi się jako składnik rozgrzewających herbat, a także jako przyprawa do potraw, czy nawet do ciast korzennych. W kuchni najlepiej jednak sprawdzi się imbir świeży, jednakże jeżeli takiego nie możesz znaleźć, równie dobrze sprawdzi się imbir z wysuszonego korzenia. Imbir możesz dodać do aromatycznych ciasteczek świątecznych, a także idealnie sprawdzi się w postaci syropu do piwa.
Nie tylko do kuchni...
Nie wiem, czy wiesz, ale imbir jest często wykorzystywanym składnikiem wyszczuplających balsamów do ciała, których zadaniem jest modelowanie sylwetki. Przyprawa dodana do kremów nie tylko przyśpieszy spalanie tłuszczu, ale również ułatwi walkę z cellulitem.