Wysoki poziom cholesterolu w organizmie człowieka sprzyja powstawaniu miażdżycy, która przyczynia się do powstawania groźnych dla układu krążenia chorób. Wysokie cholesterol zaliczany jest do chorób cywilizacyjnych, które powodują najwięcej zgonów na świecie. Cholesterol związany jest przede wszystkim z nawykami żywieniowymi, dlatego, aby uchronić się przed jego niekorzystnym działaniem trzeba przestrzegać kilku prostych zasad żywieniowych. Odpowiednia dieta jest równie skuteczna, co leczenie o charakterze farmakologicznym. Zatem, co warto jeść, aby obniżyć cholesterol?
Dlaczego cholesterol jest wysoki?
Największy wpływ na stężenie złego cholesterolu we krwi mają tłuszcze — jest więc on wynikiem spożywania produktów, które zawierają nasycone kwasy tłuszczowe. Znajdują się one przede wszystkim w produktach pochodzenia zwierzęcego. Oczywiście nie tylko. Zawierają je również przetworzone produkty pochodzenia roślinnego, np.: olej palmowy czy olej kokosowy. Zgubny wpływ dla organizmu mają dania instant, słone przekąski, jasne pieczywo, słodycze oraz dania fast food.
Co obniża poziom cholesterolu?
Jeżeli Twoim problemem jest zbyt wysoki cholesterol, koniecznie musisz zmienić nawyki żywieniowe. Produkty zawierające tłuszcze warto zastąpić warzywami, które zawierają duże ilości błonnika. Błonnik pozwoli Ci pozbyć się toksyn z organizmu oraz wyreguluje proces przemiany materii. Warto wdrożyć w dietę produkty, które obfitują w kwasy tłuszczowe omega-3, ponieważ wspierają one cały układ krążenia. Znajdziesz je przede wszystkim w siemieniu lnianym, pestkach dyni, nasionach słonecznika oraz orzechach. Postaraj się włączyć w swoją dietę warzywa: dynię, paprykę, brokuły oraz buraki. Jeżeli najdzie Cię na coś słodkiego, sięgnij po sezonowe owoce. Najwięcej błonnika zawierają gruszki oraz jabłka.
Zrezygnuj z mięsa
Jeżeli nie wyobrażasz sobie życia bez mięsa, dobrym sposobem będzie ograniczenie jego spożycia. Drób możesz spożywać 2 lub 3 razy w tygodniu — najlepszym sposobem jego przyrządzenia będzie gotowanie w towarzystwie warzyw lub pieczenie z minimalną ilością tłuszczu. Niekorzystne dla organizmu jest czerwone mięso, po które należy sięgać maksymalnie dwa razy w miesiącu. Najlepszym substytutem dla mięsa będą ryby, które zawierają kwasy tłuszczowe omega-3, np.: łosoś, tuńczyk, makrela, pstrąg.
Tłuszcze roślinne
W codziennej diecie nie powinno zabraknąć produktów, które zawierają cenne sterole roślinne — znajdują się one przede wszystkim w soi, kukurydzy oraz nasionach słonecznika. Ich rola jest nieoceniona, ponieważ ograniczają wchłanianie się cholesterolu w jelitach. Tłuszcz roślinne najczęściej spotkamy w margarynach oraz sosach sałatkowych.
Pogromcy cholesterolu
Skuteczna dieta może znacznie obniżyć poziom cholesterolu, dlatego powinna ona opierać się na racjonalnym doborze produktów. Oprócz warzywa warto sięgnąć po produkty pełnoziarniste, np.: pieczywo, makarony, płatki owsiane, kasze. Zawarty w nich błonnik obniży poziom cholesterolu, jak również pozwoli zrzucić zbędne kilogramy oraz oczyścić organizm. Równie cenne są owoce bogate w pektyny, np.: porzeczki, jabłka czy gruszki. Ważny aspektem diety jest zrezygnowanie z produktów pochodzenia zwierzęcego. Oprócz chudego mięsa można spożywać jajka, twarogi, kefiry oraz jogurty naturalne.